HDZ BiH i Osmorka potpisali dva sporazuma, dogovorili i raspodjelu resora u FBiH

Vijesti 24. mar 202314:39 komentara
N1

U Mostaru je danas održan sastanak lidera HDZ-a Dragana Čovića i predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, te ostalih predstavnika Osmorke, Edina Forte (Naša stranka), Elmedina Konakovića (NIP), Semira Efendića (SBiH), Jasmina Emrića (NES), a učestvovali su i predstavnici BHI KF i PDA. Potpisana su dva sporazuma, a dogovorena je i raspodjela 16 resora u Vladi FBiH.

“Danas smo raspravili sve teme i pripremili dva sporazuma koja smo međusobno potpisali, a na tragu onoga što smo već prije potpisali na razini Bosne i Hercegovine”, saopštio je nakon susreta Dragan Čović.

Ujedno, dogovorene su i raspodjele resora.

“Danas možemo vrlo jasno govoriti koji resori od 16 njih pripadaju jednoj, odnosno drugoj koaliciji stranaka. S time smo odmah vezali i datume do kada moramo imenovati ministre. Mislim da piše da do kraja utorka, 28. marta koalicijski partneri trebaju dati imena, da bi u srijedu predsjednica FBiH izvržila imenovanje FBiH i uputila dopredsjednicima na potpis”, naveo je Čović.

Potom bi trebala uslijediti sjednica Zastupničnog doma FBiH o imenovanju nove entitetske vlade.

Kada su u pitanju resori grupaciji HDZ-a BiH pripalo je ministarstvo finansija, ministarstvo pravde, ministarstvo saobraćaja, ministarstvo zdravstva, prostornog uređenja i ministarstvo kulture – odnosno oni koje su i do sada vodili u sklopu Vlade FBiH.

“Dogovrili smo i rodnu zastupljenost, sa barem dvije dame u šest resora, a dogovorili smo i da nacionalna struktura bude sukladna Ustavu FBiH, pa će ova grupacija pokrivati pet hrvatskih mjesta i jednog predstavnika srpskog naroda”, dodao je Čović.

Preostalih 10 resora pripalo je strankama okupljenim oko Osmorke.

Drugi spomenuti potpisani sporazum je dodatak na potpisane smjernice, a tiče se programskih definicija i oblasti.

Medijima se kratko obradio i lider SDP-a Nermin Nikšić, ističući svim sudionicima zahvalnost na “atmosferi koju su imali”.

“Vrlo je važno da smo došli do zajedničkog cilja da izdefinišemo sve stvari oko formiranja Vlade FBiH. Nismo se bavili drugima nego samo nama. Da prije imenovanja imamo konretne programe i obaveze koje ta Vlada preuzima na sebe. Smatram da smo izgubili puno vremena, naša želja je bila to bude prije. Nažalost svi smo svjesni situacije i šta je uslovilo situaciju koju imamo u klubu Bošnjaka u Domu naorda PFBiH. Ne želimo se time baviti i vraćati se na to, očekujemo nakon sankcija koje je izrekla američka administracija da pravosuđe BiH odradi svoj dio posla i da javnosti bude poznato ono što mi svi znamo, a to je kako je došlo do izigravanja volje birača kada su u pitanju izbori za Dom naroda PFBiH u Klubu Bošnjaka”, rekao je Nikšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad