HDZ i SDA zadovoljne: Srednjobosanski kanton dobio vladu

Vijesti 29. maj 202313:36 1 komentar
Duško Pucar

Skoro osam mjeseci nakon izbora Srednjobosanski kanton dobio je novu vladu.

Naime, na današnjoj sjednici Skupštine SBK, s 23 glasa za i sedam glasova protiv potvrđena je lista kandidata mandatara i novog-starog premijera Tahira Lende (SDA).

“Hvala svima koji su podržali Vladu, dobili smo više od dvotrećinske podrške, Vlada je formirana i nastavlja kontinuitet. Prvi cilj je zadržati političku i ekonomsku stabilnost kantona. Nismo imali stresnih situacija, štrajkova, ispunili smo sve ustavne obveze, prevazišli teško razdoblje korone… Vlada je odgovorila svim zadacima, dosta investirala u sve segmente i nadamo se da ćemo u ovom mandatu nastaviti još snažnije i brže”, rekao je Lendo novinarima nakon sjednice.

Od osam ministarstava tri će voditi novi ministri – Sedžad Milanović na čelu resora privrede, Božana Petrović pravosuđa i uprave te Advan Akeljić poljoprivrede, vodoprivede i šumarstva.

Novi mandat preuzeli su i Mirjana Plavčić (financije), Bojan Domić (obrazovanje, znanost, mladi, kultura i šport), Anto Matić (zdravstvo i socijalna politika), Feliks Vidović (unutarnji poslovi), Amir Šečibović (prostorno uređenje i zaštita okoliša).

Zadovoljni su bili i šefovi kantonalnih organizacija HDZ-a BiH i SDA, stranaka koje čine koaliciju koja je formirala Vladu.

“Mi smo ovo mogli uraditi 15 dana nakon izbora, ali čekali smo što će se dogoditi na nivouFederacije BiH. Ovo je Vlada kontinuiteta s određenim izmjenama. Tri pozicije su nove. Imamo kontinuitet ali i osvježenja. Mislim da Vlada ima kapacitet da dobro radi”, poručio je Asim Mekić, predsjednik KO SDA SBK.

“Naši sugrađani su rekli da su zadovoljni radom ove Vlade i koalicije. Drago mi je da su nas podržale i druge stranke tako da je praktično ova Vlada dobila uvjerljivu većinu”, rekao je Radoje Vidović, predsjednik KO HDZ-a SBK.

Protiv su glasovala četiri zastupnika SDP-a, jedan DF-a i dva NIP-a.

“Danas se glasalo za listu sastava Vlade. Imamo skoro isti sastav, s malim promjenama. To su već viđeni ljudi. Ovo će biti Vlada kontinuiteta nerada na sistemskim zakonima i krucijalnim problemima građana. Radit će samo u interesu svojih interesnih grupa kao što su i dosad radili”, rekao je Senad Selimović, zastupnik SDP-a u Skupštini SBK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare