Helez: Dva scenarija moguća nakon odluke NSRS o Ustavnom sudu

Vijesti 28. jun 202319:34 10 komentara
F.Z./ N1

Ministar odbrane BiH Zukan Helez reagovao je na Facebooku na jučerašnju odluku Narodne skupštine Republike Srpske o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, kazavši da je time izvršen najgrublji udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, a time i na Dejtonski mirovni sporazum.

“Kao odgovoran čovjek, kao neko ko voli i živi ovu zemlju, i na koncu kao ministar odbrane države Bosne i Hercegovine, uvjeravam vas da nećemo ostati nijemi na secesionistička divljanja manjeg bh. entiteta predvođena njegovim predsjednikom”, kazao je.

Smatra da su sada moguća dva scenarija.

“Plan “A” je procesuiranje svih aktera koji su svojim odobravanjem sudjelovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH. Dakle, pozivam Tužilaštvo BiH da u skladu sa Ustavom i Krivičnim zakonom BiH (glava XVI, član 156) radi svoj posao.

Zaključci NSRS: Blokada EU puta BiH do usvajanja reforme Ustavnog suda?

Pozivam i gospodina Schmidta da iskoristi sve funkcijom mu dodijeljene ovlasti, i tako BiH oslobodi secesionističkog terora sa kojim se decenijama suočavamo, a time i jednom za sva vremena ugasi i svaki naredni secesionistički plamen, ma sa koje strane dolazio, i ma iz čije glave bio!

Legalista sam, vjerujem da se nastala situacija može riješiti unutar institucija BiH.

Ponavljam, želim vjerovati da se nastala situacija može i hoće riješiti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan “B”.

Samo svih 51.209 km² i nikako drugačije”, ističe Helez u svojoj objavi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare