Helez za N1: Helikopteri su spremni, samo nam se obratite

Vijesti 15. jul 202419:13 2 komentara
FENA / Arhiv

"Mi imamo spremna dva helikoptera sa posadama da gase požar, samo trebaju da nam se obrate", kazao je kratko za N1 ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez reagirajući na optužbe iz entiteta Republika Srpska da se blokira dolazak helikoptera iz Srbije koji bi pomogli u gašenju požara u Gacku.

Kako je N1 ranije prenio, Helikopterski servis Republike Srpske “zaobišao” je Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine sa zahtjevom za pomoć u gašenju požara na području Gacka. Umjesto toga, pomoć su potražili od susjedne Srbije, a zahtjev za dozvolu za ulazak helikoptera te zemlje u BiH upućen je na pogrešnu adresu.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković za N1 potvrdio je informaciju da je MVP zaprimio zahtjev za dozvolu za ulazak helikoptera Srbije u BiH, ali je podsjetio kako MVP BiH ne može odobriti niti zabraniti bilo kojem helikopteru ulazak, prelazak, prelijetanje…

“Takvih zahtjeva dobijemo oko tri stotine mjesečno i prosljeđujemo ih nadležnim institucijama. I to bi trebali naučiti ljudi, pogotovo oni koji se dugo bave ovim poslom”, kazao je Konaković, a potom dodao da se za ulazak helikoptera iz druge zemlje mora pribaviti saglasnost Ministarstva odbrane BiH.

Sa druge strane, iz Kabineta članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović naveli su kako je upućen dopis-urgencija i ka Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, kao i Ministarstvu odbrane, a ne samo ministru vanjskih poslova Elmedinu Konakoviću. U dopisu traže da hitno i bez odlaganja bude odobren dolazak i prelet helikoptera MUP-a Srbije da bi pomogao gašenje požara na području opštine Gacko, te da tako pokažu odgovornost prema ljudskim životima.

Prema saznanjima Srne, u dopisu je naglašeno da hitne situacije zahtijevaju hitne reakcije, te da u ovom momentu “nema mjesta politici i međunacionalnim razračunavanjima, jer su ljudski životi i njihova imovina apsolutni prioritet”.

U međuvremenu državni ministar odbrane Helez potvrdio je za N1 kako je Cvijanović uputila zahtjev Ministarstvu odbrane BiH, ali i Ministarstvu prometa i komunikacije.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare