Helez se opet pravda: Nisam dao potpis, niti bih ikada dao, kvazi političari ubiru jeftine poene

Vijesti 08. jul 202415:04 7 komentara
N1/F.Z.

Zukan Helez, ministar odbrane BiH, opet je reagovao na Facebooku u vezi sa ulaskom kadeta Vojske Republike Srbije u BiH. Ponovio je da nije dao odobrenje, te da "nikada neće staviti svoj potpis i odobriti paradiranje Vojske Republike Srbije u Prijedoru, mjestu na kojem su počinjeni neki od najstrašnijih zločina u Europi, nakon Drugog svjetskog rata".

“Očito ova činjenica ništa ne znači kvazi političarima i kvazi intelektualcima iz opozicije u FBiH, koji u ulasku kadeta Vojske Republike Srbije vide priliku da uberu jeftine političke poene. U napadima na mene, u istom stroju našli su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik, ministar sigurnosti Nenad Nešić, zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović, ali i delegati u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić i Zlatko Miletić, zatim Edin Ramić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine te mnogi drugi predstavnici opozicije u FBiH, koji kao lešinari vide priliku da u napadima mene dođu do par medijskih naslova”, rekao je Helez.

Rekao je da razumije i zna zbog čega je trn u oku Vučiću, Dodiku, Nešiću i drugim političarima “koji ne vole Bosnu i Hercegovinu i aktivno rade na njenom cijepanju”. Njima smeta, ističe,  jačanje Oružanih snaga BiH i naše domovine općenito.

“Koji su razlozi napada na mene od strane opozicije u Federaciji BiH, predstavnika SDA, DF i SBiH treba prvenstveno pitati njih. Je li moguće da je to samo puka borba za vlast? Je li moguće da su spremni u svojoj borbi za vlast oslabiti i podrivati čitav odbrambeni sistem BiH? Da li im možda smeta što sam za godinu i po dana na poziciji ministra odbrane BiH uradio više nego njihove stranačke kolege za 20 godina? Prije nekoliko godina SNSD je zatražio smjenu Selme Cikotića, tadašnjeg ministra odbrane BiH. Kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH glasao sam protiv, svjestan značaja i uloge ministra odbrane BiH za odbrambeni sistemu naše zemlje. Nisam se tada pridružio onim koji ne vole BiH u napadima na institucije ove države, kao što su to jučer uradili Smajić, Miletić, Ramić i drugi”, rekao je Helez.

Na kraju je poručio svim građanima u BiH, svim političkim akterima, predstavnicima vlasti i opozicije u našoj zemlji, da “zbog stalnih nasrtaja na suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, probosanske snage moraju biti ujedinjene”.

“Ovo nije vrijeme kad jedni drugima saplićemo noge. Vlast nije i ne smije biti vrijednija od države”, poručio je Helez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare