Helez se žalio američkom generalu na blokadu iz RS-a, on odgovorio da ga brinu Dodikove najave

Vijesti 20. feb 202421:08 0 komentara
MO BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sa zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem i članovima delegacije Ministarstva odbrane BiH ugostio je danas delegaciju Komande Vojske Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Evropu (USEUCOM) i Ureda ministra odbrane SAD (OSD), predvođene brigadnim generalom Chrisom McKinneyom i direktorom za evropsku politiku, Centralnu i Južnu Evropu (OSD) Altonom Bulandom.

Helez je kazao kako mu je izuzetna čast bila danas primiti u posjetu delegaciju Komande Vojske Sjedinjenih Američkih Država za Europu i Ureda ministra odbrane SAD predvođenu brigadnim generalom Chrisom McKinnneyem i gospodinom Altonom Bulandom, direktorom za europsku politiku, Centralnu i Južnu Europu u uredu ministra odbrane SAD, koji je izabrao baš našu državu za prvu posjetu van SAD.

“Sjedinjene Američke Država su ključni vanjskopolitički saveznik, ali i iskreni prijatelj naše zemlje. Na početku sastanka sam se zahvalio delegaciji na časti i prilici koju su nam ukazali posjetom Sjevernoatlanskog vijeća NATO saveza. Ministartvo odbrane BiH se već priprema za sljedeći važan NATO događaj koja će se održati u Bosni i Hercegovini, a to je Partnerska koordinacijska konferencija u aprilu ove godine. Zahvalio sam se SAD na pomoći koju pružaju Oružanim snagama BiH, ali i sveukupnoj pomoći našoj zemlji. Pohvalio sam dobru saradnju sa vojnim atašeom SAD Ericom Adamsom i Nacionalnom gardom Merilenda”, naveo je Helez.

Ministar odbrane BiH informisao je delegaciju SAD-a o prioritetima i planovima Ministarstva odbrane BiH za naredni period, prije svega o procesu usvajanja Budžeta za 2024. godinu te imenovanju novog generalskog kora u Oružanim snagama BiH.

“Naglasio sam da od novih generala očekujem novu energiju i ideje, ali i nastavak popune i zanavljanja Oružanih snaga BiH.
Izvijestio sam naše prijatelje da euroatlanske integracije naše zemlje nemaju alternativu. Put naše zemlje ka EU i NATO savezu trajno osigurava mir, stabilnost i ekonomski napredak. Informisao sam delegaciju SAD da se Odluka o modernizaciji Oružanih snaga BiH, koju je donijelo Predsjedništvo BiH 2017. godine, ne sprovodi. Zbog blokada u Vijeću BiH ministara iz RS-a, mi ne ulažemo u nabavku novog naoružanja, iako smo po toj Odluci trebali do sada uložiti milijardu i 700 miliona KM”, kazao je Helez.

Iz tog razloga sam zatražio od naših prijatelja, dodao je ministar, da nam doniraju borbena sredstva, prije svega protuoklopna i protuzračna borbena sredstva.

“Našoj zemlji treba odbrambeno naoružanje, mi nismo nikad nikoga napali niti namjeravamo”, poručio je Helez.

Kako je još naveo, brigadni general Chris McKinnney i direktor za europsku politiku Alton Buland su izrazili zabrinutost zbog izjava i najava Milorada Dodika, ali i dali punu podršku jedinstvenoj BiH i jednistvenim Oružanim snagama naše zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!