Helikopter FUP-a nadzirao defile policije, na ulicama Sarajeva oklopna vozila

Vijesti 01. jul 202113:14 > 13:20 0 komentara
Faruk Zametica (N1)

Povodom dana policije Federacije BiH u Sarajevu je danas bio upriličen svečani defile na relaciji Vraca – Skenderija – Vijećnica – Vječna vatra – Skenderija – Marijin Dvor - Dolac Malta - Vraca.

U njemu su učestvovali policijski službenici sa službenim vozilima (oklopna vozila, motocikli, kvadovi, označena i civilna policijska vozila).

Propraćen je iz helikoptera Federalne uprave policije koji ujedno čine sastavni dio svečane ceremonije, saopćeno je iz ove policijske agencije.

Defile privukao pažnju šetača

Glavnim gradom BiH su se provozali pripadnici Sektora uniformisane policije, Specijalne policijske jedinice zajedno s psima, pripadnici Sektora za podršku i drugi timovi Federalne uprave policije, što je privuklo i pažnju šetača, a najmlađi su položili i cvijeće na spomenik ubijenoj djeci Sarajeva u parku ispred BBI centra.

Faruk Zametica (N1)
Faruk Zametica (N1)
Faruk Zametica (N1)
Faruk Zametica (N1)
Faruk Zametica (N1)
F.Z./N1/Ilustracija
Faruk Zametica (N1)
Faruk Zametica (N1)
Faruk Zametica (N1)

Nermin Šehović, inspektor FUP-a, kazao je da je policijski posao poprilično odgovoran i prepun izazova među kojima je i borba s kriminalom koji je nažalost u porastu.

“Nastojimo zaustaviti svaku vrstu kriminala i to je naša težnja. To je težnja svake agencije, međutim, uvijek se nešto novo smišlja i moramo pratiti te trendove i blagovremeno odgovoriti na izazove. Dešavaju se određene stvari, ali kada uporedimo paramente BiH i zemalja regiona mislim da možemo biti zadovoljni stanjem sigurnosti u našoj državi”, kazao je Šehović.

Edukacija je važna

Kako kaže, ne voli govoriti o nedostacima i smatra da je edukacija zapravo najvažnija.

“Nećemo govoriti da su potrebni resusrsi, svi to znamo jer nove tehnologije to i zahtijevaju. Međutim, stižemo imati adekvatan odgovor naizazove koji su pred nama. Naravno prirodno je i to da nam nedostaje nekada kadrova jer mnogi policijski službenici odlaze i u penziju, ali mi edukacijom i obukom nastojimo popuniti kapacitete. Podnošljivo je sve, ima nas dovoljno da stižemo sve”, naveo je.

Kako je kazao, policija je uvijek na udaru svega, a nakon toga dolazi tužilaštvo, pa sud.

“To je određeni dio pravosudnog sistema gdje sve te institucije trebaju harmonizovano djelovati da bi imali adekvatan odgovor. Građani kažu policija uhapsila, a ovi pustili. Banalizovano rečeno ispada da je to tako, međutim, mi moramo graditi jedan jači pravni sistem u kojem neće biti velikih grešaka. Dakle, sigurnost je dobra i trebamo se svi truditi da bude još bolja. Međutim, dešavaju se stvari koje su takve kakve jesu i nastojimo da rasvijetlimo svako krivično djelo”, rekao je.

Građani trebaju sarađivati s policijom

Poručio je da će policija kao i dosad nastojati svoj posao obavljati časno i biti što bliži građanima.

“Na svakom pedlju nije prisutan policajac, ali jesu građani i od njih očekujemo da nam daju povratnu informaciju, da jave imaju sredstva i metode kako to treba raditi. Dakle, da budemo u standardu nekih zemalja gdje je ustvari svaki građanin zapravo policajac. Apelujemo na javnost da prijavljuju sva krivična djela koja se dešavaju, da prijavljuju izvršioce i da na neki način svjedoče. Tužno je kada se desi događaj na javnom mjestu i građani kažu da ih se ne tiče, a svi mi trebamo biti korektivni faktor koji će prijaviti svaku nezakonitost u društvu”, zaključio je Šehović.

Povodom Dana policije u FBiH bit će priređena i svečanost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!