Hitan sastanak ministra odbrane Heleza sa američkim vojnim izaslanikom za BiH

Vijesti 08. jan 202417:26 0 komentara
N1

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez (SDP) primio je danas u hitnu posjetu vojnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadira Erica Adamsa.

Razgovarali su o složenoj političkoj situaciji u BiH i o obuci pripadnika Oružanih snaga BiH s kolegama iz Oružanih snaga SAD, saopštilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Navedeno je da je Helez, poštujući odredbe Zakona o vazduhoplovstvu BiH i Zakona o odbrani BiH, odobrio današnji prelet tri američka aviona, od čega dva borbena F-16, preko teritorije BiH, “radi unaprijed planirane vježbe sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske vazdušne podrške (JTAC) iz sastava OS BiH i OS SAD-a”.

“Hvala vam što pomažete da ojačavamo državu BiH. Najavljeni preleti američkih aviona jasno pokazuju posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kao i potvrdu snažnog i neraskidivog prijateljstva i partnerstva između SAD i BiH“, naglasio je Helez u razgovoru sa Adamsom.

Po njegovim riječima, “zajednička vježba OS BiH i američke vojske, dan uoči obilježavanja neustavnog dana RS-a, pokazuju da američka podrška teritorijalnom integritetu nije samo deklarativna, kao i da SAD neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje vlasti u Republici Srpskoj”.

Helez je pozvao entitetskog predsjednika Milorada Dodika i vlasti RS-a da odustanu od, kako je naveo, antidejtonskog djelovanja, secesionističke politike i politike 90-ih i da se svi u BiH okrenu evroatlanskim integracijama.

“Članstvo naše države u EU i NATO savezu najviše donosi građanima BiH, a to su preko potrebna stabilnost, sigurnost, vladavina prava i ekonomski napredak”, zaključio je ministar odbrane BiH.

Vojni izaslanik SAD-a u BiH zahvalio je ministru odbrane BiH zbog uspješne saradnje, izrazivši uvjerenje da će se dalje zajedničke aktivnosti nastaviti s ciljem osiguranja mira, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Dva borbena aviona F-16 danas popodne izvešće, u saradnji sa Oružanim snagama BiH, kopneno-vazdušnu vježbu na području Tuzle i Brčkog, saopštila je Ambasada SAD-a u BiH.

“Ovu misiju podržavat će i letjelica KC-135 Stratotanker, koja će osigurati dopunu goriva u vazduhu za letjelice F-16 iznad teritorije entiteta Republika Srpska”, navedeno je u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!