HNS: Bošnjački radikalni krugovi u Sarajevu opet protestuju protiv Hrvata

Vijesti 07. sep 202214:32 3 komentara
HNS

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS) smatra da održani protesti ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u julu, a čiji je nastavak najavljen za danas, su, kako navode, koordinirani pokušaj političkih predstavnika Bošnjaka za uspostavu antidaytonskog unitarnog poretka na štetu Hrvata i svih drugih naroda koji se protive dominaciji brojnijeg bošnjačkog naroda.

“Viziju antidaytonske unitarne Bosne i Hercegovine već decenijama šire svi ključni bošnjački politički lideri. Sistemsko narušavanje stabilnosti Bosne i Hercegovine i njenog osnovnog koncepta – države tri jednakopravna konstitutivna naroda zajedno sa svim ostalim građanima – za cilj ima isključivanje nebošnjačkih naroda iz glavnih političkih i ekonomskih procesa. Podrška predsjednika Turske recepa Tyyipa Erdogana 6. septembra u Sarajevu vodećim bošnjačkim krugovima i njegove poruke uperene protiv zapadnih demokratija i sistema vrijednosti ohrabruju politike bošnjačkih radikala, ubrzavaju antidaytonske procese i produbljuju nepovjerenje među konstitutivnim narodima.
HNS smatra kako sistem vrijednosti i politički stavovi koje ‘naši prijatelji’ s istoka glasno promovišu u Sarajevu su antidaytonske, neprijateljske i nedobrodošle u državi koja želi postati članica EU i NATO-a”, naglasili su iz HNS-a.

Dalje navode da svojim stavovima daju podršku i nedemokratskim akterima te zagovaraju neizvjesan politički period u BiH.

“Našoj domovini su potrebni partneri koji će poslati poruke za izgradnju povjerenja i međusobnog razumijevanja kako bi se očuvalo društvo i zajednička država Bosna i Hercegovina. Podsjećamo na zastrašujuću šutnju predstavnika tzv. građanskih bošnjačkih stranaka i međunarodnih organizacija u Sarajevu na nezapamćeni govor mržnje, pozive na nasilje i sukobe te huškanje pojedinih predstavnika medija, upućene cijelom hrvatskom narodu.Primjećujemo kako se takva šutnja nastavlja i povodom nedemokratskih poruka stranih zvaničnika te da ne postoje reakcije tzv. građanskih bošnjačkih i međunarodnih predstavnika. Tim povodom, HNS ocjenjuje kako daljnje podlijeganje nedemokratskim političkim stavovima zemalje Organizacije islamske saradnje (OIC) predvođene Turskom, uličnim pritiscima i prijetnjama nasiljem može do kraja narušiti vjerodostojnost institucije OHR-a”, dodaju.

Na kraju su podsjetili da je konstitutivnost naroda uz legitimno političko predstavljanje, temeljna ustavna kategorija s kojom se ne može trgovati niti je, kako dodaju, bilo ko može eliminisati.

“Na kraju, HNS poziva međunarodnu zajednicu na jačanje praćenja političke situacije u Bosni i Hercegovini, koja je potrebna kako bi se, prije svega, uklonili svi oblici diskriminacije konstitutivnih naroda i svih ostalih građana Bosne i Hercegovine u skladu s odlukom Ustavnog suda o nužnosti legitimnog predstavljanja na svim administrativno političkim nivoima u Bosni i Hercegovinu kao i svim presudama Evropskog suda za ljudska prava”, zaključili su iz HNS-a.

Podsjetimo, neformalna grupa građana Restart organizovala je proteste koji će se večeras u 17:30 sati održati ispred OHR-a zbog najave da će se nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (3)

Vidi sve komentare