HNS izrazio “bezrezervnu podršku projektu Južne interkonekcije”, optužili javne energetske kompanije KS za kršenje zakona

Vijesti 05. feb 202414:45 0 komentara
HNS BiH

Danas je u Mostaru održana 6. sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH. Na sjednici su razmatrane tematske točke koje su se odnosile na problematiku energetike i ustanova kulture i obrazovanja. Nakon provedene rasprave, Glavno vijeće je zaključilo kako će se pripremiti prijedlozi strateških dokumenta po navedenim temama koji će biti dostavljeni Predsjedništvu HNS-a na razmatranje i usvajanje.

“SAD posvećen partner”

Glavno Vijeće HNS BiH poručilo je kako Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine “podržava strateško partnerstvo Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, te ističe svoju beskompromisnu opredijeljenost za euroatlantski put naše zemlje, uključujući članstvo u NATO i EU”.

“Posvećenost američkih partnera stabilnosti, razvoju i prosperitetu naše zemlje izraz je nedvosmislene potpore ključnim reformama i procesima u Bosni i Hercegovini. Ističemo i snažnu opredijeljenost za svakodnevno jačanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama na svim područjima kao garantom Općeg okvirnog sporazuma za mir. Uključenost State Departmenta u sve ključne procese, osobito reformske, jamačno potvrđuje naše neraskidive veze koje želimo osnaživati i kao buduća članica EU”, navodi se u priopćenju.

Mostarki sporazum

Ističu kako su “formiranjem vlasti nakon Općih izbora 2022. godine dokazali  svoju spremnost za izgradnju europske Bosne i Hercegovine”.

“Dokaz da domaće snage i politički predstavnici u institucijama vlasti mogu ponuditi rješenja potvrđuje djelovanje na državnoj razini koja je u godini dana svoga rada usvojila osam EU zakona od ukupno trinaest usvojenih na Vijeću ministara. U 2023. godini naša zemlja imala je 100% usklađenost s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije što je i obveza proistekla iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Naša politika spremnosti na kompromis dokazana je i 17. lipnja 2020. godine kada je potpisan Mostarski sporazum. Potpisani sporazum omogućio je provedbu izbora u gradu na Neretvi i doveo do ekspanzivnog razvoja Mostara u svim segmentima. Kao politički predstavnici najbrojnijeg konstitutivnog naroda u ovom gradu prihvatili smo posebna izborna pravila kako bi se drugim konstitutivnim narodima i svima drugima omogućilo da biraju svoje legitimne predstavnike i na taj način svi zajedno radimo za dobro svakog čovjeka. Svima je poznato kako je ovo jedini primjer lokalne jedinice u BiH u kojoj se izborni proces provodi na značajno drugačiji način. Sporazum je potpisan u nazočnosti visokih dužnosnika međunarodne zajednice veleposlanika SAD-a, specijalnog predstavnika EU u BiH, veleposlanika UK, Visokog predstavnika i OESS Misije”, naveli su.

Podsjećaju da tri godine nakon potpisivanja Mostarskog sporazuma njegov drugi dio nije implementiran.

“Sukladno tome, pozivamo domaće političke lidere i naše strateške partnere da ovaj Sporazum implementiramo u cijelosti kako bi omogućili hrvatskom konstitutivnom narodu da bira svoje legitimne predstavnike u one institucije koje je Ustav predvidio za zaštitu vitalnog interesa svakog od konstitutivnih naroda. Rješavanjem ovog oblika diskriminacije jednog konstitutivnog naroda u trenutnom Izbornom zakonu, kojim se narušava natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti, dovelo bi nas do implementacije presuda Ustavnog suda BiH koje smo obvezni poštivati. Također, naša obveza i opredjeljenje je raditi na implementaciji presuda Europskog suda za ljudska prava kako bi se otklonila i diskriminacija prema svakom pojedincu. Hrvatski narodni sabor BiH do sada je ponudio nekoliko prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH i sva naša predložena rješenja egzistiraju u demokratskoj praksi država članica EU. Hrvatski narodni sabor BiH ostaje dosljedan politici pomirenja i uvažavanja tri konstitutivna naroda i svih drugih na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine”, priopćeno je.

Optužbe na račun firmi iz Sarajeva

Naglašava se kako Hrvatski narodni sabor BiH daje “bezrezervnu podršku projektu Južne plinske interkonekcije” te odbacuju, kako su naveli, “zlonamjerne interpretacije kako pojedinaca tako i određenih medija”.

“Ovaj projekt je od iznimne važnosti za energetsku sigurnost Bosne i Hercegovine i izgradnju novih plinskih pravaca opskrbe u cilju jačanja gospodarskih potencijala onih prostora BiH koji su do sada bili povijesno zanemareni, kao i zbog smanjenja ovisnosti o istočnim dobavljačima. Podsjećamo na javno poznate protivzakonite djelatnosti, korupciju i kriminal pojedinih javnih energetskih kompanija iz Sarajeva i kršenje dogovorenih sporazuma tijekom proteklih godina koje su u pitanje doveli zakonitost, funkcionalnost, kontinuitet i sigurnost opskrbe energentima svih stanovnika. Potičemo sudbene vlasti da se pozabave tim pitanjima”, navodi se u priopćenju.

“Degradiranje hrvatskog naroda”

Poručuju da Hrvatski narodni sabor BiH ostaje posvećen izgradnji stabilne države tri jednakopravna konstitutivna naroda i svih drugih građana uz poštivanje međunarodnih ugovora, uključujući Washingtonski sporazum i Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini.

“Na žalost, tijekom protekla tri desetljeća, svjedočili smo kršenju tih mirovnih sporazuma koji su degradirali politički položaj hrvatskog naroda u BiH. Hrvatski narodni sabor BiH će i dalje težiti pronalasku kompromisnih rješenja i sveobuhvatnim izmjenama izbornoga zakonodavstva. Podsjećamo kako su zajedničke domaće odluke donesene konsenzusom dosad uspijevale povećati povjerenje i unaprijediti opće društveno stanje u Bosni i Hercegovini. Naše političko djelovanje i dalje će se temeljiti na Zaključcima i drugim aktima Izvanrednog zasjedanja HNS-a iz ožujka 2022. godine u cilju zaštite Hrvata kao političkog naroda u Bosni i Hercegovini. U povijesnim trenucima pred kojima se nalazi Bosna i Hercegovina, Hrvatski narodni sabor BiH poziva predstavnike svih razina vlasti, vjerujući u njihovu predanost konkretnim političkim koracima i reformama, da u ožujku budu naš najsnažniji motiv otvaranja pregovora s EU. Otvorena politička pitanja koja stoje pred nama zahtijevaju odgovornost političkih predstavnika i predstavljaju test na koji način želimo graditi našu domovinu Bosnu i Hercegovinu”, zaključuje se u priopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!