HNS: Ukidanjem FBiH riješili bi sva neriješena politička pitanja i spasili BiH

Vijesti 10. jul 202108:54 11 komentara
N1

"Ukidanjem FBiH riješili bismo sva neriješena politička pitanja i spasili Bosnu i Hercegovinu", poručili su iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS). Oglasili su se nakon prijedloga SDP-a o "racionalizaciji FBiH".

“Sadržaj malicioznih tema koje su javno saopćili nakon održanog sastanka je ono u čemu su kao neskriveni rušitelji svega proisteklog iz Daytonskog mirovnog sporazuma dobri i nažalost poprilično „konstruktivni“ pa je tako bilo i ovaj put. Za početak, drago nam je da su detektirali da politički problemi neminovno postoje, ali kao i svaki put, meritum problema je usmjeren na pogrešnu adresu. Tako su promotori unitarističkih i rušilačkih snaga detektirali kantone kao ključ problema te se složili oko nužnosti njihova ukidanja”, kažu iz HNS-a.

“Federacija ključ svih problema”

Ističu kako je “ključ svih problema doista na prostoru Federacije BiH, ali to nisu kantoni, nego upravo Federacija BiH”.

“Unutar kantona ne postoji niti jedan neriješen politički problem koji onemogućava Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu i napredovanju u najširem smislu. Ako bismo razgovarali o ukidanju federalne/federalnih jedinica i doista nazivali otvorene političke probleme pravim imenom – to ime bi bila Federacija BiH o čijem se ukidanju jedino može razgovarati s obzirom na akumulaciju svih otvorenih političkih pitanja koji su upravo u FBIH smješteni. Ukidanjem Federacije BiH riješile bi se i implementirale presude Ustavnog suda koje bošnjački unitaristi vješto izbjegavaju, a neke od njih su i sami inicirali. Aktualna FBiH svoj legitimitet vuče upravo iz kantona i bez njih formalno pravno, ali i ekonomski ne bi mogla postojati. Federacija BiH je u posljednjih deset i više godina sve županije, naravno osim Sarajevske, oštetila za stotine miliona putem diskriminirajućih kvota raspodjele PDV-a”, kazali su iz HNS-a.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare