HNS žestoko kritikovao SDA i Bakira Izetbegovića: “Izvor nestabilnosti”

Vijesti 18. jan 202321:57 2 komentara
HNS

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS), oglasio se saopćenjem o imenovanju izalasnika u Dom naroda Paralmenta FBiH. U saopćenju navode kako "u potpunosti odbacuju manipulativne izjave Stranke demokratske akcije (SDA) povodom ovog imenovanja".

“SDA već više od dva desetljeća promovira puzajuće ukidanje temeljnih ustavnih načela, uključujući ravnopravnost konstitutivnih naroda na štetu Hrvata u Federaciji i BiH. SDA-ovo pozivanje na legitimno predstavljanje je licemjerno i gnjusno. HNS podsjeća da su izaslanike u Dom naroda Federacije BiH okupljene oko koalicije ‘osmorke’ i SDA izabrali Bošnjaci, a ne Hrvati. S druge strane, Hrvatima u BiH pripadnici drugih naroda već desetljećima biraju predstavnike, čime se krši Daytonski sporazum. Najeklatantniji primjer je izbor po četvrti put nelegitimnoga člana Predsjedništva BiH s kojim SDA godinama tijesno surađuje”, navodi HNS.

Ističu kako “SDA šest godina sustavno bojkotira dogovor s legitimnim hrvatskim političkim predstavnicima o provedbi odluke Ustavnoga suda BiH u predmetu „Ljubić“. SDA godinama potpisuje sporazume kojih se kasnije ne pridržava. Pred očima cijeloga svijeta bojkotirala je provedbu Mostarskoga sporazuma od 2020. o legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda. Štoviše, SDA je sustavno lobirala protiv implementacije odluke Ustavnoga suda u predmetu „Ljubić“. Vodeći akter ukidanja konstitutivnosti Hrvata u BiH, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, u više je navrata javno istaknuo kako s hrvatskim liderima i međunarodnom zajednicom nije pregovarao u dobroj vjeri, nego se „vrtio u krug i našao načina da vrijeme prođe“. Time nisu oštećeni samo konstitutivni narodi, već i drugi građani koji više od jedno desetljeće čekaju na implementaciju presuda Europskoga suda za ljudska prava. Sustavnim odbacivanjem legitimnog predstavljanja SDA se odlučila ponašati kao izvor nestabilnosti između Bošnjaka i Hrvata”, navode iz HNS-a.

Poručuju kako je “suradnja HNS-a BiH sa SDA na državnoj i entitetskoj razini između ostaloga nemoguća sve dok je na njenom čelu vodstvo koje promovira politike suprotne od onih Europske unije, uključujući sve tješnju vanjskopolitičku suradnju s režimom u Iranu i drugim neeuropskim akterima koji sustavno krše ljudska prava i promoviraju nestabilnost”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare