Hoće li HDZ ponovo u zagrljaj SDA? Kožul: Nisu se pokazali stabilnim faktorom…

Vijesti 07. okt 202218:15 0 komentara

HDZ BiH ostvario je značajan izborni rezultat, i izvjesni je ključni faktor u formiranju buduće vlasti. Hoće li opet u zagrljaj SDA, ili će taktika biti drukčija? Kada će se Parlament početi baviti pitanjima bitnim za građane? Na ova pitanja za N1 odgovorio je Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a u Parlamentu BiH.

Kožul je kazao kako je HDZ sa HNS-om ostvario dobar rezultat na svim nivoima te da su zadovoljni i rezultatima i odazivom birača.

“Još uvijek imamo nepotpune rezultate, ali ono što iz njih možemo iščitati je da ćemo na razini PSBiH imati isti broj mandata – pet. Stranke HNS-a na razini Parlamenta FBiH će imati nešto više mandata 20 ili 21. U tom dijelu možemo biti zadovoljni. Isti je slučaj sa županijskom razinom”, rekao je Kožul u Danu uživo.

S kim će HDZ pregovarati?

Na pitanje da li već pregovaraju s nekim za formiranje vlasti, Kožul je rekao kako je neozbiljno govoriti o tome dok ne budu konačni rezultati.

“Mi u vlast ulazimo uvijek s onim strankama koje mogu stvoriti stabilnu, ozbiljnu i homogenu parlamentarnu većinu, što je bitno za funkcioniranje buduće vlasti. Razgovarat ćemo s onima koji to mogu osigurati iz druga dva naroda. Očekujemo da ćemo to postići. Ja neću špekulirati da ćemo s ovim ili onim ući u vlast”, rekao je Kožul.

Na pitanje hoće li HDZ u zagrljaj ponovo SDA, odnosni da li su u opciji, Kožul je odgovorio:

“Jasno i SDA, mi smo sa SDA već dugo u vlasti na različitim razinama. Sve političke stranke iz bošnjačkog korpusa koje mogu osigurati većinu mogu biti naš partner. SDA se nije pokazao kao faktor stabilnosti u posljednje četiri godine i to jeste problem”.

Da li SDP i stranke okupljene oko njega mogu biti partner?

“Sve političke stranke koje su osvojile ozbiljan broj mandata na obje razine su partneri s kojima će se moći razgovarati. Oni će prije morati stvoriti većinu unutar stranaka koje imaju većinu”, kazao je.

Ako SDA nastupi sa DF-om?

“Ne bih špekulirao. DF je zadnja politička stranka s kojom je moguće koalirati. Siguran sam da on neće biti politički partner”, naveo je.

Pobjeda Željka Komšića – gorka pilula

“Komšić je pobijedio četvrti put. Ne treba tu posebna pamet, znamo čijim glasovima je pobijedio. Ponovo imamo člana Predsjedništva koji ne može stupiti na 71 posto teritorija svoje države, to dovoljno govori kakav je on član Predsjedništva”, rekao je Kožul.

Naveo je kako će HNS će zasjedati uskoro kako bi sumirali rezultati, ali i pitanje teritorijalnog preustroja koje je jedno od ranijih zaključaka ovog tijela. Naglasio je da bi se to uradilo poštujući Ustav BiH i demokraciju.

“Ne znam hoće li toga biti. Nikada jedna strana. To je poruka za dvije ili više strana. U političkom djelovanju mi ćemo insistirati na jasnom položaju Hrvata u BiH kao konstitutivnom i jednakopravnom kako nikada ne bi došlo do ugrožavanja konstitutivnosti u suverenosti. Iz ovih izbora je jasno da to nije održivo stanje”, rekao je Kožul kazavši kako je preustroj države legitimno pitanje i da im je cilj funkcionalna država BiH.

Za odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta kazao je kako je “složen niz zakonskih rješenja koji se bez čitanja paušalno komentirao”.

“Ali, pokreće neke stvari u BiH”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!