Hoće li odluka države o izvozu ogrjevnog drveta zagorčati jesen građanima

Vijesti 22. sep 202219:09 0 komentara
N1

Haos na tržištu ogrjeva i nakon produljenja odluke o zabrani izvoza peleta. Situacija bi se mogla dodatno zakomplicirati zbog odobrenja izvoza drva za ogrjev, što je osnovna sirovina za pelet. U problemu bi se mogli naći i građani koji nisu dosad nabavili drva za grijanje.

Prvi nagovještaj jeseni – kiša i tmurniji dani ugrijali su ložišta onih domaćinstava koja su se na vrijeme snabdjela ogrevom. Naura Mehić iz Banjaluke svojih deset metara za toplu predstojeću zimu nabavila je čim je prethodna zima stala.

“Nabavila u maju mjesecu, izrezala, pocijepalo se, složilo se i eto”, priča nam.

Pa se bez straha, ali i brige u njenom domu dočekuju hladniji dani. Tu sreću nemaju oni koji se griju na pelet, a koji mjesecima nisu u mogućnosti naći energent.

“U ovom trenutku imamo jednu neefikasnu mjeru kontrolisanja tržišta za ogrevom”, izjavio je Muhamed Helać, menadžer kompanije ‘Drvosječa’.

Tako Muhamed Helać ocjenjuje odluku Savjeta ministara da produži zabranu izvoza peleta, a istovremeno odobri izvoz ogrevnog drveta, jedne od sirovina za pelet koji je od sredine ljeta sve skuplji i kojeg on u svom preduzeću više i ne prodaje. Razlog – najjeftinija nabavna cijena do koje su došli 950 maraka po toni, bez prevoza i distributerske marže.

“Proizvođači, ali i distributeri peleta sve svoje napore ulažu ka tome da što više u ovom periodu zabrane uskladište peleta i uopšte ogreva kako bi poslije po dosta većim cijenama izvezli na inostrano tržište”, tvrdi Helać.

Optužbe na račun peletara da skladište količine peleta koje bi morale dati tržištu pominju se još od 15. juna kada je odluka o zabrani izvoza prvi put donesena. Od tada ih odbacuje Goran Ivanović predsjednik Asocijacije peletara. Kaže, razlog za nestašicu treba tražiti u šumskim gazdinstvima koja nemaju dovoljno kapaciteta za eksploataciju, a cijenu prije svega, tvrdi, pumpaju isporučioci sirovine.

Više detalja u priči Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!