Hoće li opet rasti minimalac u RS? Pregovori nisu počeli, a privrednici zavapili

Vijesti 14. jul 202210:27 0 komentara
N1

Privrednici u Rpeublici Srpskoj protive se dodatnom povećanju minimalne plate. Uoči sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta koja bi trebala da bude održana sutra, a na kojoj bi se navodno trebalo raspravljati o dizanju minimalca, iz Privredne komore Republike Srpske kažu, ta odluka bila bi neprihvatljiva.

“U ovom trenutku mislim da nije pravi trenutak da se razgovara o povećanju najniže plate, jer je privreda preopterećena inflacijom, poskupljenjem repromaterijala, poskupljenjem energije”, kaže Pero Ćorić predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Ćorić je istakao i kako bi stvaranje dodatnih troškova privredi u nepredvidivim uslovima bilo neprihvatljivo.

“Ako bi ušli u novo povećanje najniže plate sigurno da dobar dio privrednih društava to ne bi mogao da izdrži”, rekao je Ćorić ističući da nema informaciju o iznosu koji zahtjeva Savez sindikata Republike Srpske, ali da se ranije govorilo o zahtjevu da minimalac iznosi 800 maraka, što smatra nerealnim.

Uprkos protivljenju ideji o rastu minimalne plate Ćorić je istakao pozitivne trendove u privredi u prvih pet mjeseci ove godine, ali i pozitivan bilans spoljnotrgovinske razmjene, te da su za oko 156 miliona maraka veći i prihodi koje je prikupila Poreska uprava Republike Srpske.

“Svjetska situacija i stanje u privredi zemalja Evropske unije nije dobro. Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Italija i Njemačka ili su u recesiji ili na pragu recesije i to će se sigurno preliti na privredu u Republici Srpskoj”, istakao je Ćorić tvrdeći kako je domaća privreda i dalje opterećena hroničnim nedostatkom radne snage, ali obustavljanjem projekata koji su predmet javnih nabavki.

Goran Račić, predsjednik Područne Privredne komore Banjaluka istakao je kako je privreda suočena sa velikim problemima usljed krize u Ukrajini, te kako je jedan dio ugovora koju su bili predmet javnih nabavki raskinut zbog nemogućnosti realizacije, ali i da bi problem mogao biti riješen usvojenim Izmjenama i dopunama zakona o javnim nabavkama.

“Imali smo razgovore sa preduzećima iz oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane, potrebno je olakšati proces angažovanja sezonskih radnika”, istakao je Račić navodeći da je Privredna komora sačinila prijedlog Vladi Republike Srpske za olakšanje angažovanja sezonaca u oblastima šumarstva, ribarstva i poljoprivrede.

Račić je ponovio i da je za Područnu privrednu komoru Banjaluka neprihvatljiva ideja o uvođenju neradne nedjelje u gradu na Vrbasu.

“Banjaluku bi to nedjeljom dovelo u stanje mrtvila. U razgovorima sa predstavnicima trgovačkih centara istaknuto da je nedjelja najproduktivniji dan u kojem ostvaruju 15 do 20 odsto profita i da bi uvođenjem neradne nedjelje imali 15 do 20 odsto radnika viška”, rekao je Račić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!