Hoće li provjere imovinskih kartona sudija i tužilaca izazvati haos u pravosuđu?

Vijesti 09. nov 202318:53 1 komentar
N1

Iako usvojen Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i dalje izaziva pažnju struke i javnosti. Formiraju se odjeli koji bi se bavili integritetom sudija i tužilaca, vršile detaljne provjere imovinskih kartona. Ipak, praksa nije što i teorija. Prepreke za provođenje novog Zakona su brojne, čega su svjesni i sami nosioci pravosudnih funkcija. Ovaj Zakon inače bio je jedan od prioriteta za približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Dugo očekivane provjere imovinskih kartona sudija i tužilaca, mogle bi stvoriti haos u praksi. Niko neće moći biti imenovan niti početi s radom, dok im se ne utvrdi stvarno stanje imovine. Taj proces neće zavisiti samo od odjela u VSTV-u, nego od mnogih drugih institucija koje će moći opstruirati pozivajući se na neke druge zakone.

“Moramo kod traženja tih podataka zaključivati sporazume i slične stvari, sa organima od kojih pribavljamo te podatke, u cilju provođenja tih provjera. Mi smo tražili jednu lex specijalis odredbu koja bi stvorila obavezu svim organima koji imaju te podatke da nam je bez ikakvog uslovljavanja moraju dostaviti”, naveo je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a.

Sada se razmišlja u smjeru da se proces imenovanja i stupanja na dužnost sudija i tužilaca razdvoje, kako bi se izbjegla blokada, kažu iz Transparency Internationala. Pokazao se, mišljenja su, nedostatak sposobnosti i kapaciteta državnog Ministarstva pravde. Izmjene Zakona koji su stvorile probleme donesene su u posljednji čas, na jednoj od sjednica Vijeća ministara, a da se prethodno nije razmislilo o posljedicama.

“Praktično smo došli u situaciju da se može desiti da institucije na nižim nivoima, poput poreznih uprava, mogu da se pozivaju na druge zakone, tvrde da im nije obaveza ili nadležnost da dostavljaju a da ovdje nisu propisani adekvatni mehanizmi da se osigura ta razmjena”, objasnila je Ivana Korajlić, iz Transparency International u BiH.

Više u prilogu Adise Imamović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare