Hoće li izbori u BiH biti odgođeni?

Vijesti 04. okt 202413:11 1 komentar
F.Z. / N1

Provedba lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini planiranih za nedjelju dovedena je u pitanje zbog poplava koje su teško pogodile područja sjeverne Hercegovine.

Provedba lokalnih izbora u BiH planiranih za nedjelju dovedena je u pitanje zbog poplava koje su teško pogodile područja sjeverne Hercegovine, no konačna odluka o eventualnoj odgodi još nije donesena, kazala je danas predsjednica Centralne izborne komisije BiH, Irena Hadžiabdić.

Ona je novinarima u Sarajevu kazala kako su iz CIK-a u stalnoj komunikaciji s lokalnim izbornim komisijama u općinama koje su najteže pogođene poplavama.

Najgore u Jablanici, Konjicu i Fojnici

Pojasnila je kako je posebno riječ o Jablanici, ali i Konjicu te Fojnici jer je zbog odrona i klizišta te neprohodnih cesta otežana komunikacija s tim dijelovima zemlje. No, kako Hina doznaje, informacije o tome da bi moglo biti problema u organiziranju izbora pristižu i iz Kreševa, Kiseljaka, Busovače, Rame, ali i rubnih dijelova grada Mostara prema Jablanici, poput Gornje Drežnice i Striževa.

“Ovo je trenutno doista veliki problem zbog transporta izbornog materijala”, kazala je Hadžiabdić dodajući kako je pred članovima CIK-a “nekoliko besanih noći” jer trebaju stalno procjenjivati stanje na terenu.

Kazala je kako je izbore moguće prolongirati i u nedjelju, ali očekuje konačnu odluku u subotu.

Istaknula je kako je eventualna odgoda moguća samo u pojedinim općinama, dok će u dijelovima BiH koji nisu pogođeni poplavama glasanja u nedjelju svakako biti.

“Izbora će biti u većem dijelu BiH”

“Izbora će biti u većem dijelu BiH”, kazala je Hadžiabdić.

Ako na nekim od biračkih mjesta glasanje ne bude moguće u nedjelju, ono će biti organizirano naknadno, najranije sedam, a najviše 30 dana nakon 6. oktobra.

Otvaranje biračkih mjesta u BiH tamo gdje glasanje nije ugroženo planirano je za nedjelju u 7 sati, a sukladno tome od subote je na snazi izborna šutnja.

Biračka mjesta zatvaraju se u nedjelju u 19 sati. Kako je potvrdila Hadžiabdić, u glavni centar za brojanje u Sarajevu, koji je već počeo s radom, dosad je stiglo 26 hiljada pošiljki, odnosno glasačkih listića iz inostranstva.

Sve vijesti u vezi poplava pratite UŽIVO

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare