Hoće li slučaj Zorana Mamića biti identičan poput slučaja njegov brata Zdravka

Vijesti 19. maj 202119:03 1 komentar

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine jutros su u Međugorju priveli Zorana Mamića, na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska. Slučaj Zorana Mamića je specifičan po tome što je ovo je prvi put da Republika Hrvatska nije odobrila izvršenje presude. Sada se postavlja pitanje, da li će slučaj Zorana Mamića biti identičan poput slučaja njegov brata Zdravka Mamića ili ne.

Nakon što su ga uhapsili pripadnici SIPA-e u Međugorju, Zoran Mamić pojavio se pred Sudom BiH. Mamić će ostati na slobodi, pored čega ima privremenu mjera da ne smije napustiti BiH i oduzeti su mu lični dokumenti BiH. Pored toga, privremeno su mu oduzeti lični dokumenti Bosne i Hercegovine. Nakon izlaska iz suda, Mamić bez komentara.

U ime Zorana Mamića govorio je njegov advokat Zdravko Rajić.

“Da od 150 predmeta od primjene sporazuma, o međusobnom izvršenju kaznenih odluka u sudskom postupku od 1996. ovo je prvi slučaj da Hrvatska osporava ustupanje kaznenog gonjenja. Vidjećemo šta će se u daljem toku postupka desiti. Apsolutno smatramo da Hrvatska postupa suprotno sporazumu o međusobnom izvršenju kaznenih odluka, koji je stupio na snagu 1996. godine”, kazao je Rajić.

Hrvatska će tražiti izručenje

Iako još nema zvanične potvrde iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, čini se da je stigla molba odvjetnika Zorana Mamića za pokretanje postupka međunarodne pravne pomoći radi preuzimanja izvršenja kazne zatvora za Zorana Mamića u Bosni i Hercegovini. Advokati Zorana Mamića pozivaju se na Sporazum vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH o međusobnom izvršenju sudskih odluka iz 1996. godine.

“Mi pripremamo dokumentaciju za zahtjev za izručenje i sukladno tome zahtjevu će nadležni sud u Bosni i Hercegovini reagirati, oni će utvrditi da li su se ispunili ili ne gospodina Zorana Mamića Republici Hrvatskoj. Na nadležnom je sudu u BiH da utvrdi sve činjenice i temeljem zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, ali i temeljem bilateralnog sporazuma koji imamo s BiH”, kazao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa Hrvatske.

Šta će odlučiti BiH?

Zoran Mamić je pravosnažno je osuđen na 4 godine i 8 mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz nogometnog kluba Dinamo. Dana 10. maja trebao se pojaviti u zatvoru Remetinec, što nije učinio, pobjegavši u BiH. Mamić tražio je od hrvatskih sudova da odsluži kaznu u BiH, oni su ga odbili. Sada se postavlja pitanje, može li BiH donijeti tu odluku nezavisno od Hrvatske? Iz Ministarstva pravde BiH nemaju konkretnog odgovora.

“Da bi Sud BiH prihvatio tu presudu, on vodi postupak priznanja. Znači na osnovu presuda iz RH, ne ulazi u meritum i činjenično stanje. Potvrđuje činjenično stanje i izriče presudu u skladu sa zakonima u Bosni i Hercegovini. Mi imamo preko stotine takvih postupaka, oni su završavani jako korektno. I mislim da je ovo prvi slučaj gdje nije dostavljena dokumentacija. Mi nismo još obaviješteni, osim iz medija, i nije data saglasnost za vođenje postupka za vođenje postupka za priznanje izvršenja presude”, kazao je Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde BiH.

Zoranov brat Zdravko Mamić također je odbijen za izdržavanje zatvorske kazne u Bosni i Hercegovini. On je osuđen za šest i po godina zatvora pravosnažno u Hrvatskoj. Ni on se nije pojavio na izdržavanju zatvorske kazne 14. maja u Hrvatskoj. Krajem maja očekuje se i sastanak dva ministarstva pravosuđa Hrvatske i BiH, gdje će se razgovarati o poboljšanju pravnih sporazuma koje imaju dvoje susjedne zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare