Hoće li Vlada KS završiti započeto i da li će građani biti zadovoljni?

Vijesti 29. dec 202220:33 3 komentara

Vllada Kantona Sarajevo nikad bolja, transparentnija, složnija. Bar tako kaže njen premijer. Kraj godine i vrijeme da se pohvale. Radilo se jeste, no da li je dovoljno, može li bolje, šta je propušteno, šta dobro urađeno?

“Zaposlili smo ljekare, logopede, riješili stambeno pitanje boračke populacije , stipendije za obrazovanje, Rekonstruišemo tramvajsku prugu, pripremamo izgradnju trolejbuske mreže, izdvojili smo 30 miliona za obnovu olimpijskih sadržaja i promociju i razvoj turizma”- hvalio se premijer KS Edin Forto.

“Po tvrdnji građana, mi smo prva Vlada građana koja je priznala kad je griješila. Objašnjavali smo koje su naše greške i odmah ih ispravljali. Nismo bježali od problema. U 2021. vratili privredi desetine miloiona maraka kroz poticaje, to smo od 13 Vlada u BiH jedini smo reagovali i upravljali krizom. Ja vam mogu samo reći da ne znam kad ćete još imati ovakvu Vladu”, kazao je Forto.

Neki se nadaju uskoro, a drugi nikada. Mišljenje građana varira od nikad bolje, do katastrofe.

Ali mnogo je tu još posla. Kažu krenuli su odlučno u rješavanje zagađenosti zraka. Utopljavanje zgrada, vodene pumpe , projekti energetske efikasnosti … A ovisi i od toga kako vjetar puše .

“Kada vjetar duva južni vjetar, onda je čist zrak u Kantonu, a kada su drugi vjetrovi i druge prilik , onda je zaista to problem. Međutim, mi smo prva vlada i prvo ministarstvo koje je organizirano krenulo u zamjenu ložišta I nadamo se da ćemo u narednih 4-5 godina kompletan taj kritični dio, broj ložišta zamjeniti sa certificiranim pećima”, kazao je Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo.

Gužve su i dalje velike, nedostaje i parking mjesta , ali kažu tramvajska pruga će biti na vrijeme rekonstruisana, u planu izgradnja pruge od Hrasnice, rekonstrukcija trolejbuske mreže.

“Rok za izgradnju kompletne pruge je dvije godine, znači do kraja augusta 2023. godine. Prva funkcionalna cjelina je duža I teža radovima bila nego druga tako da ev već sada mogu reći da upitan neće biti rok završetka kompletne izgradnje nove sarajevske pruge do Marin Dvora”, kazao je Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS.

Sigurno je neki će ostati u ovoj Vladi, neki će biti zamijenjeni, pitanje je hoće li završiti započeto i da li će građani sarajevskog kantona biti zadovoljni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare