Hoće li “Zrak” konačno prodisati?

Vijesti 05. jan 202312:17 0 komentara
N1

Nakon što je sarajevska firma "Zrak" potpisala ugovor sa austrijom kompanijom vojne industrije, radnici ove firme danas su pokrenuli proizvodnju, a nakon informacije da je u ovoj firmi pokrenut stečaj.

Predsjednik Sindikata ove firme Emir Kominlija rekao je da je proizvodnja pokrenuta zahvaljujući radnicima koji su ovdje ostali i Sindikatu metalaca FBiH.

“Firma Zrak je trenutno prva, a vjerovatno će biti i posljednja linija odbrane namjenske industrije. Ako se ova firma ugasi, onda bolja sudbina ne čeka ni ostale”, rekao je Kominlija.

Mnogo je radnika koji su morali otići iz firme, ali i države. Do prije dvije godine, kada su problemi počeli, bilo ih je oko 130. Sada dvostruko manje. Oko 60.

N1

Stoga se, Kominlija, osvrnuo na, kako kaže, nesmotrene izjave resornog ministra da je malo radnika u pogonu, te da je ugovor sa austrijskom kompanijom štetan. Inače, sa ovom firmom pregovara se već gotovo pet godina, ali se potpisivanje ugovora uvijek odlagalo.

“Ugovor je štetan, a je li štetno to što je Vlada izdavala objekte firme za 1 KM”, pita se Kominlija.

Za novim radnicima se traga. Postoje obećanja da bi se mogli vratiti i pojedini koji su napustili. Čeka se i na formiranje nove Uprave, nakon što je sad već bivši direktor Nedžad Koldžo, otišao u penziju, a da, kako kažu iz Sindikata, niko nije znao. Istovremeno, dok su proizvodni pogoni aktivni, novi stečajni upravnik imenovan je već 15 dana.

No, u zgradu, kažu iz Sindikata, nije ulazio. Radnicima je podršku pružio i načelnik opštine Novi Grad. Kome je u interesu da firma ode pod stečaj pokazaće, upravo, naredni period kada će se znati hoće li proizvodni pogoni nastaviti sa radom i hoće li, ponovo, “Zrak” prodisati.

Radnici sigurni: “rokovi prema austrijskoj kompaniji će biti ispoštovati”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!