Hodžić, Solak i Miličević izašli iz sudnice nakon izricanja presude u Sudu BiH

Vijesti 05. apr 202311:05
F.Z./N1

Fikret Hodžić, vlasnik firme "Srebrena malina", Fahrudin Solak, suspendovani direktor FUCZ-a koji su prvostepeno osuđeni u predmetu "Respiratori" kao i Jelka Miličević, federalna ministrica finansija izašli su iz sudnice Suda Bosne i Hercegovine gdje su bili na izricanju presude.

Hodžić je uprkos presudi bio nasmijan u razgovoru s novinarima kojima je poručio samo to da nema komentar i da će sve potrebno reći njegova advokatica Mirna Avdibegović.

Nekoliko minuta iza njega su u pratnji svojih advokatica izašli i Solak i Miličević, međutim, ni na njihovim licima se nije vidjelo posebno neraspoloženje nakon presude. Ni oni nisu imali komentar za brojne novinarske ekipe koje su ih dočekale po izlasku već su izjave dale advokatice osim Senke Nožice koja je zastupala federalnu ministricu finansija.

Podsjetimo da premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je također optužen i osuđen u ovom predmetu nije danas prisustvovao izricanju presude, a on je dobio četiri godine zatvora, Hodžić pet, a Solak šest godina.

N1/ F.Z.

Riječ je o prvostepenoj presudi nakon koje slijedi mogućnost žalbe pa onda drugostepena koja može potvrditi ranije izrečenu ili može biti promijenjena.

Također, osim navedenih i “Srebrena malina” je optužena kao pravno lice i treba platiti kaznu od 200.000 KM u roku od 60 dana i vratiti skoro 700.000 KM, iznos koji je stečen prilikom nabavke respiratora, koji je, tačnije, umanjen za 87.000 KM prilikom hapšenja i pretresa izuzet od Fikreta Hodžića.

Firma “Srebrena malina” mora platiti 200.000 KM kazne i vratiti oko 700.000 KM

Sudija Branko Perić, predsjedavajući Vijeća je izdvojio svoje mišljenje s obzirom na to da su bila tri člana i pojasnio zbog čega spomenuta trojka ne treba biti optužena po dvije tačke optužnice.

Kao osuđujuću presudu je obrazložio to da je ovaj trojac kršeći zakon o javnim nabavkama krenuo sa nabavkom respiratora HCV 003, ali zbog njihovog nedostatka krenuli su u nabavku respiratora ACM 812 A koji su kasnije i nabavljeni preko nekoliko firmi od Crne Gore preko Srbije do Kine, a uprqavo mijenjanjem potpisa na ugovore i kada je Novalić potpisao pismo namjere što je učinila i Miličević na taj način je prekršio zakon o javnim nabavkama. I Solak je upravo kršeći svoja ovlaštenja tražio sazivanje hitne sjednice Vlade FBiH kako bi se nabavili respiratori.

U jeku koronavirusa u martu 2020. godine kupljeno je 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Prvi kontigent je stigao iz Kine 80 respiratora, a nakon toga 20 komada stiže mjesec posliej i oni nikada nisu stavljeni u upotrebu jer je zaključeno da nisu za pacijente koji su na intenzivnoj njezi i da na neki način mogu i naštetiti.

Također, registracija firme “Srebrena malina” je naknadno izvršena s obzirom na to da u njenom opisu nije to da se bavi nabavkom respiratora.

Perić je također u izdvajanju svog mišljenja rekao da pogrešno tumačenje i loša presuda zakona ne mora značiti krivično djelo i da ponekad i sudije to rade. Ponovio je da je namjera u to vrijeme kada je vladala pandemija koronavirusa neko morao donijeti tu hrabru odluku da se nabave respiratore te da ne vidi namjeru da se bilo ko želio okoristiti, ali je saglasan za to da se trebala formirati Komisija koja bi donosila odluke kada je u pitanju nabavka medicinske odluke, ali smatra i da bi se i ona našla na optuženičkoj klupi.

Novalić, Solak, Hodžić su oslobođeni za tačku optužnice udruživanje radi krivičnog djela, primanje nagrade ili drugih oblika koristi te optužbe za pranje novca, a osuđeni su za kršenje zakona o javnim nabavkama.

Svi osuđeni su proglašeni krivim za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja, dok su oslobođeni po tački za pranje novca i primanje dara.

Također, navedeno je i to da je novac koji je prebačen na račun “Srebrene maline” koristio vlasnik Fikret Hodžić i od skoro 700.000 KM skinuo je 100.000 KM gotovine koja je služena, kako je navedeno, za nabavku malina, za ono što je u suštini i namjena ove firme.

Izrečena presuda za “Respiratore”: Novalić, Solak i Hodžić proglašeni krivim

Optužnica je potvrđena 30. decembra 2020., a suđenje u ovom predmetu počelo je 24. februara 2021. godine gdje je sutkinja bila Džemila Begović, a on je pokrenut nakon što je utvrđeno da je u jeku koronavirusa u martu 2020. godine kupljeno 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Riječ je o kupovini u kojoj su učestvovali Vlada FBiH i FUCZ kao i firma “FH Srebrena malina”, a nastojali su, kako je rečeno tada obaviti veliki posao kada je riječ o medicinskom snabdijevanju bolnica u FBiH.

Tako su Vlada FBiH i FUCZ angažovali firmu “FH Srebrena malina” za nabavku respiratora za koje će se kasnije utvrditi da su neupotrebljivi, a da su pri tome navedeni akteri stekli imovinsku korist od njihove nabavke.

Nakon više od dvije godine suđenja saslušani su brojni svjedoci, a prethodnih sedmica i završne riječi tužilaca i odbrane.

Tužioci u ovom slučaju bili su Džermin Pašić i Mirza Hukeljić koji su u izlaganju od tri sata obrazložili dokaze i proces njihovog prikupljanja, ali i o slučaju, optuženima i njihovom djelovanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad