Hodžić: Srž aktuelne paradigme Zorana Milanovića je primitivizam

Vijesti 07. dec 202112:42 > 13:21 0 komentara
N1

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nastavlja provocirati javnost ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i šire. Od toga da nije svaki genocid isti, pa do svođenja Sarajeva na Baščaršiju - svakodnevno izaziva salvu reakcija. Na njegovoj meti, između ostalih, našao se i Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj. U razgovoru za N1, Hodžić naglašava kako su njegove izjave pokazatelji da ne posjeduje argumente, ali se osvrće i na nastojanja Milanovića u vezi sa Izbornim zakonom BiH, gdje je "procjena Milanovića i Čovića da u savezništvu sa Dodikom mogu prije dobiti Izborni zakon."

Milanović pokazuje kontinuitet misli i retorike prema BiH i Bošnjacima, a koji je započet u kampanji za parlamentarne izbore 2016. sa njegovom izjavom da “je BiH big shit i da tamo nema s kim razgovarati”, a što se samo intenziviralo nakon njegovog dolaska na predsjedničku funkciju, naglašava na početku razgovora naš sagovornik Armin Hodžić.

“Posljednje njegove izjave o genocidu u Srebrenici su novi level njegovih izjava. Ono što mi nije jasno jeste otkud sada ova tema, zašto ju je otvorio, znamo i da je bio u Potočarima, dok je bio predsjednik Vlade RH, čak i ove godine je poslao video poruku 11. jula. Ovo što on radi je nastavak retorike koja ne pridonosi apsolutno ničemu. Jedna relativizacija genocida u Srebrenici koja je prst u oko ne samo Bošnjacima, već svim civiliziranim ljudima koji njeguju kulturu sjećanja na nevine žrtve”, nastavlja Hodžić.

“Njegove izjave su pokazatelji da nema argumenata”

I sam Hodžić je jučer bio tema izjava predsjednika Republike Hrvatske.

“Jučer je i mene prozvao, govoreći da sam etno-biznismen, da se nije dovoljno prezivati Hodžić da bi predstavljao Bošnjake, i slično. Njegove ad-hominem diskreditacije sugovornika u javnom prostoru su pokazatelj, u principu, da on nema argumenata u ovoj raspravi, jer on ne problematizira sadržaj onoga što sam ja rekao, već mene kao sugovornika”, objašnjava.

No, kao što je već poznato, Hodžić nije usamljena meta u izjavama Milanovića.

“Ovo nije prva rasprava u kojoj on vrijeđa sve što hoda po kugli zemaljskoj. Otkad je postao predsjednik RH, on je na tapet stavio i nevladine organizacije, analitičare, novinare, političke dužnosnike, zemlje u okruženju”, govori Hodžić, napominjući da je nedavno i Austrija pozvala hrvatskog ambasadora u ovoj zemlji na razgovor zbog izjava Milanovića.

“Milanović preuzeo retoriku Dragana Čovića”

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj, u razgovoru za N1, pokušao je analizirati povode ovakvih izjava.

“Ono što je činjenica je da je on u Hrvatskoj preuzeo retoriku Dragana Čovića i ljude proziva po nekoj vrsti legitimnog predstavljanja. Tako je i meni jučer upitao šta ja želim kada Bošnjaci ne mogu skupiti ni dvije hiljade glasova u Hrvatskoj na izborima, da nas predstavlja Bandićeva Albanka u Saboru i tako dalje”, govori Hodžić.

No, naglašava da začuđuje to što sada problematizira Srebrenicu.

“Ne znam zašto se sad problematizira Srebrenica, šta ga muči po tom pitanju, mislim da on ne želi da se zamjeri Miloradu Dodiku, ali ovo su pitanja na kojima on ne bi trebao graditi odnos sa Dodikom ili bilo kim drugim. Očigledno, procjena Čovića i Milanovića je da u savezništvu Milorada Dodika prije mogu dobiti izborni zakon, nego u slučaju da sjede za stolom sa Bošnjacima i dogovaraju ga. To je već kontinuitet, Milanović je već dva puta doveo Dodika na Pantovčak. U usporedbi sa njegovom prethodnicom, koja nas je puno puta uvrijedila i koja je rekla svašta o BiH, ipak ona nikad Dodika nije dovela na Pantovčak i nikada se nije služila ovakvom retorikom”, govori Hodžić.

Naveo je i šta, po njemu, stoji u srži ovakve retorike.

“I pazite – srž ove retorike je primitivizam. To je stav da Bošnjaci, bez obzira da li čine većinu stanovništva u BiH, nemaju šta tražili za pregovaračkim stolom i da to mora biti onako kako se RH dogovori sa srpskom stranom u BiH. I vidjeli ste – nakon povratka Milorada Dodika sa fantomskog posjeta Rusiji – on se zahvalio nikom drugom do Zoranu Milanoviću, a onda je njega Milanović spomenuo u kontekstu istinskog predstavnika Srba u BiH”, ispričao je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj.

Dodaje kako se paradigma Milanovića često ogleda u tome da je Čović predstavnik Hrvata u BiH, Dodik Srba, a da Bakir Izetbegović nije baš toliki predstavnik Bošnjaka, kao što su to ova dvojica kod Srba i Hrvata.

Naglašava i da je isti pristup imao i prema Bošnjačkom nacionalnom vijeću u Hrvatskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!