Hota – Muminović: Nema ukidanja nijednog predmeta, niti naziva bosanskoga jezika

Vijesti 28. aug 202312:20 0 komentara
Fena

U proteklom periodu u javnosti se pojavila informacija da bi se navodno mogao promijeniti naziv predmeta Bosanski jezik i književnost u Izražavanje i stvaralaštvo i to na području Kanotona Sarajevo.

Naime, navodilo se kako bi u prvom, drugom i trećem razredu osnovne škole predmet Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost te Srpski jezik i književnost preimenuje u Izražavanje i stvaralaštvo.

Sada se i na svom zvaničnom Facebook profilu oglasila ministrica obrazovanja KS, Naida Hota Muminović koja je demantovala ove navode.

“… jer laž neće pobijediti istinu. Nema ukidanja ni jednog predmeta! Nema ukidanja predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnosti, Srpski jezik i književnost! Nazivi svakog predmeta vidljivi su kao i do sada”, navela je.

Ranije je na ove navode reagirala i Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”.

“Po Ustavu Bosne i Hercegovine, ali i Ustavu Kantona Sarajevo, službeni jezici u Bosni i Hercegovini, uključujući i Kanton Sarajevo, jesu bosanski, hrvatski i srpski jezik, i oni se kao takvi, sa svojim vlastitim nazivima, moraju uvažavati u svim oblastima društva, uključujući i obrazovni sistem, sve to s pripadajućim književnostima”, naveli su u svom saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!