Hronologija terorizma u BiH: Posljednji slučaj bio je prije 10 godina, ali danas terorizam pokazuje novo lice (VIDEO)

Vijesti 25. okt 202420:10 0 komentara

Terorizam nije stran Bosni i Hercegovini. Ipak prije Bosanske Krupe, posljednji slučaj desio se deset godina unazad. Meta terorista uglavnom su bile policijske stanice, kao što je to bilo i sinoć. No, terorizam danas pokazuje novo lice. Umjesto dosadašnjih okupljanja na javnosti skrivenim lokacijama, djeluje se na društvenim mrežama, koje je obavještajnim i sigurnosnim strukturama teško kontrolirati.

Napad na PS Bugojno

27. juna davne 2010. godine počinjen je brutalni teroristički napad u Bugojnu. Bačena je eksplozivna naprava na tamošnju policijsku stanicu. Ubijen je policajac Tarik Ljubuškić, policajka Edina Hindić, teško je ranjena. Kaznu zatvora od 35 godina je Sud BiH izrekao je Harisu Čauševiću. Terorista je prethodno pohađao sastanke na kojima se govorilo o stvaranju šerijatske BiH, te napadu na one koji su odmakli od islama. Danas, terorizam izgleda drugačije, kaže ekspert iz ove oblasti Vlado Azinović. Sve je na internetu.

“U zemljama EU je izvršeno desetine terorističkih napada u kojima je identificirano nekih 60 osoba. Imamo novi fenomen na Zapadu kojeg zovu “TikTok teroristi” a to je da se maloljetne osobe od 13-14 godina identifikuju kao izvršioci terorističkih napada”, rekao je Vlado Azinović, ekspert za oblast terorizma.

Napad na Ambasadu SAD

N1

Val terorističkih aktivnosti, širom svijeta, krenuo je od 7. oktobra, eskalacijom sukoba na Bliskom istoku, analizira Azinović. Mnogi su vjerovali kako je s porazom ISIL-a smanjena opasnost od terorizma, no to je daleko od istine. U jeku odlaska na sirijska i iračka ratišta, 2011. godine u teroristički pohod krenuo je i Mevlid Jašarević. 105 metaka iz automatske puške ispalio je u pravcu Američke ambasade u Sarajevu, ranivši policajca Mirsada Velića. Radikalizam je, tvrde nadležni, presudio i u jučerašnjem slučaju.

“Želim da se jasno i glasno kaže šta je nađeno na društvenim mrežama ovog maloljetnika. Ja imam informacije da je to sadržaj ekstremnog vjerskog karaktera. Oca niko ne može vratiti, ali imamo obavezu da to spriječimo”, rekao je Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH.

Napad na PU Zvornik i ubistvo vojnika u Rajlovcu

N1

Etiketa islamskog radikalizma visi nad Bosnom i Hercegovinom godinama. 2015. donijela je nove tragedije. 27. aprila, 24- godišnji Nerdin Ibrić pucao je na policijsku stanicu u Zvorniku. Ubio je Dragana Đurića, ranio još dvojicu policajaca. Ubijen je i sam tokom krvavog pohoda. Tek nekoliko mjeseci kasnije, u novembru Enes Omeragić u sarajevskom naselju Rajlovac ubio je dvojicu pripadnika Oružanih snaga. Nakon što ga je policija okružila u porodičnoj kući izvršio je samoubistvo. Obojicu su nadležni povezali s radikalnim pokretima koji su podržavali ISIL. Hoće li posljednji slučaj terorizma biti razlog novih etiketa čitavoj državi.

N1

“BiH nije i nikada neće biti leglo terorizma. Siguran sam da će istražni organi do zadnjeg detalja ispitati šta se dogodilo. Svidjela mi se izjava Emira Suljagića o tome da odgovornost trebaju snositi oni koji huškaju na ovakve stvari. Ne damo da nam neko nabaci taj oreol terorizma jer to nema veze sa BiH”, rekao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH

N1

Uprkos dugogodišnjem iskustvu sigurnosnih i obavještajnih struktura, terorizam je opet aktivan. Samo 24 sata nakon izlaze detalji. Pojedini mediji tvrde kako je maloljetnog počinioca iz Bosanske Krupe radikalizirao jedan od članova porodice, o kojem je FUP od ranije imao određena saznanja.

“Imam informaciju da je baš vezano za ovaj gore prostor USK, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo detašman ili hoće da ga izmjesti iz Bihaća u Travnik, umjesto da ga jača tamo u Bihaću, pa i u Velikoj Kladuši da otvori neku ispostavu, jer je tamo i migrantska ruta”, rekao je Kemal Ademović, član Komisije za odbranu i sigurnost PSBiH.

Kritika ipak nije bilo previše na račun sigurnosnih i obavještajnih struktura. Mnogi svjesni terorizma kao globalne prijatenje i činjenice da se može desiti bilo kada, bilo gdje.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!