Hrvatska akreditovala Sveučilište u Mostaru bez ikakvog znanja resornog ministra

Vijesti 11. apr 202313:20 2 komentara
N1

Održana je sjednica Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine, na temu "Razmatranje problematike priznavanja diploma stečenih u Bosni i Hercegovini u zemljama regiona u Sloveniji i Hrvatskoj". Posebno interesantne tvrdnje medijima iznio je ministar obrazovanja u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kanotna Rašid Hadžović, navodeći kako, kao resorni ministar, uopšte nije bio obaviješten o načinu na koji je Agencija za znanost iz Republike Hrvatske izvršila akreditaciju Sveučilišta u Mostaru. Spomenuta obrazovna institucija je, tako, jedini univerzitet u BiH čije diplome Hrvatska priznaje.

“Sveučilište u Mostaru je bez mog znanja pozvalo Agenciju za znanost iz Republike Hrvatske koja je došla i izvršila akreditaciju bez nadležnosti bilo koga ispred Ministarstva nauke, kulture i sporta HNK. Znamo da je segment obrazovanja isključivo na kantonalnom nivou, a mi nismo bili upoznati na koji je način Sveučilište u Mostaru dobilo akreditaciju od Hrvatske”, izjavio je Hadžović.

Dodao je da vjeruje da se radi o političkim razlozima.

“Imaju određene konekcije Sveučilišta u Mostaru sa Hrvatskom, imaju posebne veze koje njeguju. Nama nije ništa sporno s tim, ali ipak nadležnost vezana za obrazovanje je na kantonu i jednostavno – mi nismo bili obaviješteni da će oni doći i izvršiti akreditaciju”, ponavlja Hadžović.

Poentira kako je ovo pitanje koje dotiče apsolutno sve studente u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Da li su oni mjerodavni da na području druge države vrše akreditaciju?”, upitao je, dodajući kako niko nije reagovao na ono što se odigralo.

Naglašava da će i u narednim danima na Rektorskoj konferenciji potencirati ovo pitanje i ukazivati “na problem ulaska jedne države u drugu bez ikakvog sporazuma za koje mi imamo informacije”.

Na upit medija šta preostaje onima koji su nosioci diploma drugih univerziteta u Bosni i Hercegovini, Hadžović odgovara kako se prvo moramo fokusirati na unutrašnja pitanja.

“Moramo se učlaniti u ENKU (Agencija koja vrši akreditaciju agencija za akreditiranje), mogli bismo i pokrenuti saradnju na nivou vijeća ministara, da to bude nekakava pomoć Hrvatske Bosni i Hercegovini, pa da agencija za znanost akredituje i naše javne univerzitete, te da djeluju kao pomoć u periodu pred nama dok se ne učlanimo u sistem ENKE”, dodao je.

Naglašava kako selektivan izbor bh. univerziteta nije adekvatan put.

Treba naglasiti da se medijima obratio i ministar obrazovanja RS Željko Budimir, pojasnivši kako “u dopisu hrvatske agencije stoji da će ostati diskreciono pravo poslodavca da odluči da li će zaposliti nekoga sa tom diplomom”, te da razmjena akademskog kadra sa Hrvatskom, usprkos ovim dešavanjima, protiče neometano.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare