Hrvatska državna kompanija razmatra hoće li zbog američkih sankcija Siriusu nastaviti milionski posao u BiH

Vijesti 28. jun 202417:38 0 komentara
Ilustracija/Canva

Hrvatska državna kompanija Odašiljači i veze koja je dio konzorcija na čijem čelu je Sirius 2010, oglasila se za N1 na pitanja o nastavku projekta digitalizacije BiH vrijednog 13 miliona eura.

U januaru 2024. potpisan je Ugovor između Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i grupe ponuđača u kojoj je kompanija SIRIUS 2010 nosilac, a OIV član grupe. Potpisivanjem tog Ugovora započela je realizacija objedinjene druge i treće faze Projekta digitalizacije Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini. Projekat obuhvata isporuku, montažu i integraciju opreme u jedinstveni sistem po principu „ključ-u-ruke“, uz nadogradnju opreme iz prve faze na novi sustav odašiljanja, objašnjavaju.

OIV je prethodno sudjelovanje na javnom konkursu temeljio na poslovnim odlukama te je kao član konzorcija nadležan za posao integracije opreme u jedinstveni sistem što uključuje projektovanje, svakodnevnu kontrolu izvođenja i postavljanje opreme, a to je i prirodni slijed započetog posla iz I. faze digitalizacije u kojoj je OIV također učestvovao.

-OIV je putem medija upoznat s novonastalom situacijom u vezi sa sankcijama Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD-a prema nosiocu grupe ponuđača SIRIUS 2010 d.o.o. Želimo naglasiti da smo odmah po saznanju zatražili mišljenje pravnih stručnjaka i pokrenuli analize mogućih rizika te zatražili očitovanje nositelja konzorcijskog ugovora.

Naglašavamo kako OIV u cijelosti poštuje sankcije američke administracije te razmatra sve mogućnosti izvršenja preuzetih ugovornih obaveza prema Ministarstvu komunikacija i prometa u Projektu digitalizacije javnih RTV servisa u BiH.

Trenutno, zbog navedenih analiza koje još nisu gotove, nismo u mogućnosti davati dodatne izjave, naveli su u odgovoru N1.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!