“Hrvatska se Dejtonom obavezala da njihov vojnik nikad ne dođe u BiH s oružjem”

Vijesti 08. nov 202221:31 2 komentara

EUFOR je tu i ostat će još minimalno godinu dana, a i prije te odluke lobiralo se za hrvatske vojnike u misiji. Jako i snažno iz Hrvatske ka članicama NATO saveza. Još jače i, vjeruju, snažnije su poruke iz Bosne i Hercegovine. Zbog jednog, ključnog razloga.

Političko i vojno rukovodstvo Hrvatske je ‘93. i ‘94. učestvovalo u udruženom zločinačkom poduhvatu, pod okriljem tzv. Hrvatske republike Herceg Bosne, što je jasno presuđeno u Hagu u predmetu “šestorke”, i to je više nego dovoljan razlog da se najoštrije protivimo dolasku vojnika susjedne zemlje, stava su bivši hercegovački logoraši, među kojima i Emir Hajdarević.

“Još jedan od razloga jeste da je samim Dejtonskim sporazumom potpisan anex gdje se Hrvatska kao država obavezala da povuče svoje vojnike sa prostora BiH i da nijednim svojim gestom više nikada hrvatski vojnik ne dođe na prostor BiH s oružjem”, naveo je Emir Hajdarević iz Udruženja logoraša Mostar.

Istog stava i Murat Tahirović, još jedan bivši logoraš, ali s prostora Krajine.

“Doživio sam mnogo toga imao sam tu nesreću imao sam tu nesreću da budem zarobljen i da budem na teritoriji u okupiranom dijelu RH, tada se zvalo to SAO Krajina u Glini i da zadesim tada kada se dešavala prva akcija vojske hrvatske odnosno Bljesak i tada je bilo zaista mučno biti zarobljenik. Mnogi su prošli teže nego ja, ali ovo što nam sada rade, rade ti isti ljudi koji nisu bili izvršitelji tih djela ali su na neki način opraštali izvršiocima i dali im pravo da rade ono što su radili”, naglasio je Murat Tahirovi iz Udruženja logoraša BiH.

S članicama Pokreta majke enklava Srebrenica i Žepa, Tahirović se obratio i čelnicima Ujedinjenih nacija sa zahtjevom da se spriječe napori vrha Hrvatske o dolasku tamošnjih vojnika u misiju EUFOR-a.

“Glavni tužilac ICTY/MICT u kontinuitetu od 2015 obavještava VS UN da Republika Hrvatska apsolutno ne sarađuje u progonu zločinaca, da blokira istrage u BiH i da je postala utočište za ratne zločince. Pozivamo Vas, da hitno zakažete rasprave u UN o izvještajima gl. tužioca ICTY/MICT i ponašanja Republike Hrvatske”, navedeno je u saopćenju.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, nedavno se tokom obilježavanja oslobođenja Kupresa, pojavio u društvu osuđenog ratnog zločinca, Tihomira Blaškića, a upravo je Milanović najglasniji zagovornik hrvatskog vojnog prisustva u BiH.

“Hrvatska ne može imati svoje predstavnike u Altheai a svugdje drugdje može imati i u Poljskoj i u Litvi i u Mađarskoj i na Kosovu i u vražijoj majci, ali u BiH ne može jer je to smislio netko u Briselu, i Hrvatska će se tome zaista pokoriti?”, upitao je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

Podršku Milanoviću očekivano je pružio lider HDZ-a Dragan Čović. On ne vidi niti jedan razlog zašto bi se hrvatskoj vojsci uskraćivalo prisustvo na teritoriji BiH.

“Očigledno je da se još nismo oslobodili prošlosti. Nekome odgovara da u Hrvatsku ode na more, a ne odgovara da ovamo dođe vojnik iz Hrvatske”, naveo je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Mandat EUFOR-a nedavno je produžen na godinu dana, na dugo iščekivanoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, a nakon različitih špekulacija o ruskom vetu. EUFOR je u BiH prisutan od 2004. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare