Hrvatska stranka traži od Čovića pojašnjenje o “teritorijalnoj reorganizaciji”

Vijesti 20. feb 202216:51 4 komentara
FENA

Posljednjih godina vidimo da je povjerenje između dijela vladajućih stranaka uvelike poljuljano i narušeno, gotovo da ga nema. Međutim, uvijek i samo tada, mogu naći zajedničku riječ kada je u pitanju podjela novca, u tom slučaju spremni su za dogovor i sinkronizirano podizanje ruku, stoji na početku reakcije Bože Skopljaković, predsjednika Hrvatske stranke BiH.

“Posljednji zaključci HDZ-a i stranaka koje su još dio HNS-a dodatno su usložili situaciju i zakomplicirali stvari te su snažno zalupili vrata mogućnosti unaprijeđenja odnosa. Ako je postojalo i ono malo povjerenja ovim potezom ga više definitivno nema. Ako nema povjerenja, kako je moguće da gospodin Čović nagovještava nove razgovore o izmjenama Izbornoga zakona ili je to podcjenjivanje i provokacija upućena svima koji su u posljednje vrijeme učestvovali u razgovorima od Sarajeva do Neuma”, naveo je Skopljaković.

Posebno je problematizovao zaključak HNS-a u kojem se navodi kako će se “… pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH”.

Skopljaković poručuje kako se ucjenama ne popravlja povjerenje, a roka za vračanje povjerenja više nema.

“Nakon ovih riječi svima je jasno da do dogovora o izmjenama Izbornoga zakona neće doći pa se postavlja pitanje što to sada gospodin Čović sa preostalim članicama HNS-a čeka i što je još potrebno da se desi kako bi se krenulo u realizaciju točke 7. zaključaka”, upitao je predsjednik Hrvatske stranke BiH.

Na kraju se osvrnuo na ugovor o izručivanju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Treba ga doraditi kako bismo izbjegli dosadašnja negativna iskustva, na način da se svakoj državi isporuči svaka tražena osoba koja ima državljanstvo u državi koja traži izručenje na čijem teritoriju je počinjeno kazneno djelo. Iz dosadašnjih slučajeva vidimo da to nije funkcioniralo na pravičan način. Kako bismo poslali poruku da nema nedodirljivih koji bi u narednom periodu mogli iskoristiti prebjeg, radi sklanjanja od progona, potrebno je ovo žurno unaprijediti”, poručio je Bože Skopljaković i zaključio kako “narod odlučuje, na Općim izborima 2022. godine!”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare