Hrvatska u most koji spaja Brčko s Gunjom ulaže 30 miliona kuna

Vijesti 25. jan 202213:26 > 16:41 1 komentar
N1

Kako Brčko kvalitetno povezati sa RH, koridor V5, brza cesta Imotski - Zagost, izgradnja puteva u općini Ravno, kao i drugi infrastrukturni projekti, kroz povlačenje sredstava iz EU i pitanje prekogranične saradnje - teme su sastanka lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i Olega Butkovića ministra mora i prometa infrastrukture Republike Hrvatske.

Ministar Butković je naglasio da je most Svilaj koji je otvoren u 9. mjesecu, urađen na zadovoljstvo i jedne i druge države.

“Tu smo pokazali zrelost da dvije prijateljske države mogu realizirati velike projekte. Mi radimo i dalje. Temeljem Sporazuma o održavanju svih mostova, najbitniji je most Brčko-Gunja gdje je ograničen teretni promet i ono što nas očekuje jeste zajednička obnova tog mosta. Vrijednost je oko 30 miliona kuna. To se mora što prije uraditi. Prostorno planska komunikacija s naše strane je definirana, čekamo Brčko da uradi svoj dio i kreće se i u izgradnju novog mosta.”, kazao je Butković.

Ministar Butković je pojasnio da je cijena 30 miliona kuna, podatak Hrvatskih cesta koji se tiče rekonstrukcije trenutnog mosta, a da sa hrvatske strane imaju spremnu prostorno-plansku dokumentaciju za novu cestu i za most je potrebno dosta više sredstava.

“Očekujemo da Distrikt definira položaj gdje bi taj most trebao doći. Most Svilaj je košta 170 miliona kuna, most Gradiška je sličnih vrijednosti, ali je prerano govoriti kolika je to cijena.”, rekao je ministar.

O izbornom zakonu

Novinari su postavili i pitanja u vezi s izbornom reformom i pregovorima sa međunarodnim predstavnicima koji se očekuju.

“Nema pregovora i oko trgovine i oko hrvatskih nacionalnih interesa, oko naše ustavne jedakopravnosti i legitimnog predstavljana. To nisu teme o kojima će se pregovarati od ujutro od kada će se razgovarati. Od ujutro kad kreću razgovori, ne znamo kad će završiti. Planirano je da ujutro imamo zajednički kolegij, a jedan dan će se premjestiti i na jug”, istakao je Čović te dodao da ne zna otkud ideja da žrtvuju bilo koju poziciju.

Čović je odgovarao i na pitanje HNS-ovog usaglašenog prijedloga o izbornom zakonu i djelimičnim izmjenama ustava.

“Mi smo na zadnjem razgovoru , koji je bio online, kazali da ćemo naš prijedlog dostaviti svim sudionicima. To je stav HNS-a gdje želimo legitimno predstaviti konstitutivne narode. Kroz pregovore ćemo vidjeti da li neke stvari mogu biti drugačije, ali oko konstitutivnih naroda, oko strateške pozicije te ustavne natkrovljujuće uloge se ne pregovara. Nastojat ćemo već sutra i oko toga pričati sa predstavnicima drugih stranaka. Mislim da je sa predstavnicima HDZ-a i HNS-a i Venecijanska komisija i sa predstavnicima EU i SAD sve ispričala. Vjerujemo da naš prijedlog u potpunosti provodi sve presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda.”, rekao je Čović.

Nakon pres-konferencije dvojica zvaničnika su se zaputili u Ravno, gdje je najavljeno nekoliko infrastrukturnih projekata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare