Hrvatski ambasador u UN dao podršku Schmidtu za nametnute odluke, pozvao BiH da riješi “izborni” problem

Vijesti 15. maj 202418:34 0 komentara
N1

Hrvatski ambasador u Ujedinjenim nacijama Ivan Šimonović iskazao je podršku svoje zemlje evropskom putu Bosne i Hercegovine, ali i djelovanju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Izrazio je i zabrinutost zbog dijela izvještaja u kojem se navode separatističke inicijative.

Šimonović je naveo kako su usklađeni s Izjavom Evropke unije, ali je iznio i neke napomene.

Čestitao je BiH na “zelenom svjetlu” za otvaranje pregovora sa EU te napomenuo kako je sljedeći korak ispunjavanje uvjeta koje je Evropska komisija navela 12.10.2022. godine.

“Ohrabrujemo BiH da napravi te korake blagovremeno i uspješno nastavi proces pristupanja. To postignuće ne bi bilo moguće bez zakonodavnih i reformskih rezulatat BiH. Pohvaljujemo premijerku Krišto na njenom vodstvu, ali je to zajednički uspjeh koji pokazuje koliko toga se može uraditi kada postoji dovoljno saradnje izmđeu tri konstitutivna naroda”, dodao je.

Pozdravio je angažman visokog predstavnika na, kako je rekao, očuvanju stabilnosti i funkcionalnosti BiH.

“To je posebno bilo važno kada je prošle godine odblokirao proces imenovanja Vlade FBiH. Također, potpuno podržavamo odluku o izmjenama Izbornog zakona kojom se osnažuje izborni proces”, rekao je Šimonović.

Dodao je kako trenutni izborni sistem “onemogućava da Hrvati biraju svog predstavnika” i da je to potrebno promijeniti.

“Izgradanja povjerenja je ključno pitanje za političku stabilnost BiH, a međunarodna zajednica treba promovirati. Na kraju, narodi u BiH trebaju preuzeti više odgovornosti za budućnost svoje zemlje i svoje dobrobiti. Neke separatističke inicijative koje su spomenute u izvještaju su zabrinjavajuće. Smatramo da politička rješenja u BiH se moraju zasnivati na postojećem ustavnom poretku i sporazumu  s drugim konstitutivnim narodima.  Nadam se da će BiH očuvati zalet na putu ka EU”, rekao je Šimonović i poručio da će “Hrvatska nastaviti podržavati BiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!