Hurtić nakon sjednice Vijeća ministara BiH: Razočaran sam, žao mi je ljudi

Vijesti 18. nov 202321:23 1 komentar
F.Z./N1

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH, na kojoj nije usvojena odluka o dolasku državljana Palestine, srodnika bh. državljana u našu zemlju, za N1 komentar je dao ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić.

Ističe kako mu je izuzetno žao.

“Razočaran sam što večeras nije donesena odluka da srodnici državljana BiH mogu doći u Bosnu i Hercegovinu. Znam da su sva četiri ministra iz probosanskih stranaka glasali ‘za’. Žao mi je ljudi”, kazao je Hurtić za N1.

Podsjetimo, za odluku o dolasku srodnika bh. državljana glasali su i ministri iz HDZ-a, dok ministri iz Republike Srpske nisu iskoristili pravo glasa.

U Bosnu i Hercegovinu moći će ući samo oni koji imaju pasoš ove države. No većina porodica je takvu mogućnost odbacila jer bi to značilo odvajanje od djece.

Podsjetimo, iz Gaze je evakuisano nekoliko desetina državljana BiH i njihovih srodnika.

Oni borave u Kairu gdje prema Zakonu mogu biti svega 72 sata. Nakon toga ih, najvjerovatnije, vraćaju u Katar koji je pomogao u evakuaciji.

Iz Vijeća ministara BiH stiglo je i kratko saopćenje u kojem je navedeno da zbog nepostojanja kvoruma za rad i odlučivanje večeras nije donesena Odluka o odobravanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uvjetima državljanima Palestine koji su srodnici državljana Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare