Husein izgradio katoličku crkvu kod Bugojna: Crkva mira, poštovanja, tolerancije

Vijesti 04. aug 202219:08 > 19:49 5 komentara

Novoizgrađena zavjetna crkva Gospe od Anđela u bugojanskom mjestu Vesela Straža pravi je primjer suživota, tolerancije i dobrosusjedstva. Izgradio ju je Husein Smajić, nakon što je na svom imanju pronašao temelje srednjovjekovne crkve. Sugrađani hvale njegovo djelo, a nadaju se i boljim uvjetima života u ovoj bh. općini.

Godine 2014. Husein Smajić na svom imanju u Veseloj pronalazi temelje srednjovjekovne katoličke crkve. Ubrzo, na savjet umirovljenog kardinala Vinka Puljića, odlučuje da sagradi novu crkvu, mira ljubavi i poštovanja.

“Ja sam predlagao kardinalu da sagradimo crkvu ovakva kakva je bila. Međutim, reče mi da nije u praksi da se gradi na temeljima stare crkve, nego negdje da se daruje dio zemlje da se sagradi crkva ili kapelica, što sam i učinio. Crkva koja je sagrađena, ona je crkva mira, poštovanja, tolerancije, ljubavi. Tako sam ja to gradio, mi ne možemo drugačije živjeti”, ispričao nam je Smajić.

Na ovom lokalitetu živjela je i kraljica Jelena Gruba, čiji je skelet pronađen. U njenu čast je sagrađen i spomenik. Na blagdan Gospe od Anđela, uz prisustvo više od hiljadu ljudi, novoizgrađenu kapelicu blagoslovio je umirovljeni kardinal Vinko Puljić.

“Naš svijet je posebno pobožan Gospi. Vjerujem da je to na današnji dan Gospin, kada se može postići potpuni oprost, okupi ovaj svijet”, kazao je Puljić.

N1

Crkva još uvijek nije dovršena. No, već sada je postala simbol međusobnog poštovanja. Tako misle i građani Bugojna.

“To je prava stvar. Čuo sam ja to odavno da rade, bila je tu nekad crkva, prije 400-500 godina. On je pronašao te temelje. To je za pohvaliti. To je primjer kako bi se trebalo živjeti u čitavoj Bosni i Hercegovini, a ne samo u Bugojnu”, kazao je jedan prolaznik.

“Dobro je uradio posebno za razvoj turizma i turističke ponude. Kad bi takvih više bilo, Bugojno bi postalo turistički centar sa velikim dolaskom i velikim primanjima, ali tome bi se trebalo više posvetiti”, poručio je drugi.

A trebalo bi se posvetiti i povećanju životnog standarda u Bugojnu. Mladi ljudi odlaze, a ni oni koji ostaju, uglavnom nisu mnogo zadovoljni.

Veliki problem Bugojna, ali i cijele države i jeste odlazak mladih. Ali, možda će ih priča Huseina Smajića nadahnuti i podstaći da svoj život ipak grade u Bosni i Hercegovini.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare