Husein Mujanović, osuđen u Srbiji za ratne zločine, uskoro izlazi na slobodu

Vijesti 26. jan 202321:451 komentar
N1

Apelacioni sud u Beogradu drugostepenom odlukom smanjio je kaznu bivšem pripadniku Armije Republike Bosne i Hercegovine Huseinu Mujanoviću, sa deset na četiri i po godine zatvora, zbog zlostavljanja srpskih zatvorenika u vojnom zatvoru ARBiH u Hrasnici kod Sarajeva tokom rata u BiH.

Na sjednici održanoj 22. decembra 2022. Apelacioni sud je “preinačio prvostepenu presudu i okr. Huseina Mujanovića zbog izvršenja krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142, stav 1. KZ SRJ osudilo na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine i 6 mjeseci”. Mujanović je uhapšen u julu 2018. na graničnom prijelazu između BiH i Srbije što znači da će, prema ovoj presudi, uskoro izaći na slobodu.

Injače, prema optužnici, u periodu od 8. jula do 15. oktobra 1992. u zatvoru u Hrasnici, koji je vodila ARBiH, bilo je blizu 30 srpskih zatvorenika.

Zatvorenici su, prema optužnici, držani u lošim uslovima i zlostavljani. Neki od njih su pretučeni u obližnjem skloništu, a šest ih je umrlo od posljedica premlaćivanja. Mujanović se teretio da je lično tukao dva zatvorenika koja su preživjela.

U postupku iz julu 2020. godine, Mujanoviću je izrečena kazna od deset godina zatvora. Međutim Apelacioni sud u Beogradu je u februaru 2021. ukinuo tu presudu i naložio ponovno suđenje. Mujanovićev advokat Dušan Ignjatović je u žalbenom postupku tvrdio da prvostepeni postupak nije bio pravičan, jer Viši sud u Beogradu nije prihvatio sve svjedoke koje je Odbrana predložila.

U obrazloženju odluke da poništi presudu, Apelacioni sud je podržao Ignjatovićeve tvrdnje, navodeći da je “prvostepeni sud (…) povrijedio Ustav Republike Srbije, kao i odredbe Zakonika o krivičnom postupku”, odbijanjem svih zahtjeva za ispitivanje svjedoka Odbrane.

Na ponovljenom suđenju saslušano je pet svedoka Odbrane, veći dio njih Mujanovićevi saborci koji su tvrdili da je on bio postavljen za komandanta zatvora u avgustu 1992. godine i da je na toj poziciji ostao kratko vrijeme.

Međutim, sudija Dejan Terzić je kazao kako su njihova sjećanja o tome kada je on tačno postavljen na tu poziciju “nejasna”.

“Ne mora da znači da su to pristrasni svjedoci nego oni nisu imali razloga da to upamte, a svjedoci oštećeni, saslušani u prethodnom postupku, imali su sudbonosno sjećanje na te događaje, pa su njihova sjećanja preciznija”, kazao je Terzić.

Nakon presude, Mujanovićev advokat Dušan Ignjatović izjavio je za medije da je od ponovljenog suđenja očekivao drugačiji ishod.

“Odbrana misli da je ova presuda još više pogrešna nego prethodna, jer su izvedeni brojni dokazi koji potvrđuju navode Odbrane”, istakao je Ignjatović.

Mi mislimo da ova presuda neće opstati, kao što ni prethodna nije opstala”, dodao je on ranije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar