“I Bosanci i Hercegovci su trenutno na pregovorima, samo to neće da priznaju”

Dan uživo 28. jan 202217:44 > 20:20 12 komentara

Pravni stručnjaci, Vehid Šehić i Faris Vehabović, obojica sa pesimizmom, govorili su o pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH koji se trenutno vode u Neumu. Šehić, bivši član CIK-a, vidio je i neke od prijedloga za koje navodi da su još više diskriminatorni u odnosu na postojeće zakone, iako dolaze od onih koji se uporno zalažu za približavanje naše zemlje Evropskoj uniji.

Šehić navodi da nije optimističan o uspjehu pregovora, naročito zbog činjenice da je prijedloge apsolutno nemoguće uskladiti sa evropskim standardima.

“Prijedlog o izborima članova Predsjedništva BiH još je više diskriminatoran nego što je bio, jer podrazumijeva da će umjesto CIK-a potvrdu o imenovanju davati klubovi naroda u FBiH i NSRS u RS. Postavlja se onda pitanje što će nam izbori? Također to one etnički neopredijeljene nastavlja tjerati da biraju kolone. Da smo htjeli u kolonu Bošnjaka, Hrvata, Srba – ne bismo bili neopredijeljeni”, rekao je Šehić.

Dodatno je komentarisao prijedloge koje je vidio.

“Po prijedlozima koje sam vidio – i oni političari koji stalno ističu da su za EU – su izložili zahtjeve koji su u suprotnosti sa EU vrijednostima”, naveo je Šehić.

On ne vjeruje da će do promjena doći ni u tehničkom aspektu izbornog procesa.

“Dok god je ljudskog aspekta u izbornoj administraciji mi nećemo imati fer i poštene izbore. Opet ćemo na izborima imati masovne krađe, prevare…”, upozorava pravni ekspert.

Vehabović: Učesnici u današnjim pregovorima nisu svjesni da smo svi mi Bosanci i Hercegovci

Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu također misli da neće doći do suštinskih promjena Izbornog zakona.

“Do njih ni ne može doći. Moguće je da se dese izmjene o poboljšanju izbornog procesa”, rekao je podsjećajući na presude Suda za ljudska prava koje nalažu da ne smije postojati ostvarivanje prava većina na račun manjina.

Upitan o tome gdje su na pregovorima Bosanci i Hercegovci, Vehabović navodi da oni učestvuju u pregovorima, ali da  neće da priznaju da su i Bosnaci i Hercegovci.

“Učesnici u današnjim pregovorima nisu svjesni da smo mi svi Bosanci i Hercegovci, a etnički možemo biti šta god hoćemo. Svrha cijele ove priče je da se zamuti voda i da nestanu Bosanci i Hercegovci iako žive tu. To je i suština presude Zornić koja se izjašnjava samo kao građanka – te je ustanovljeno da je došlo do sistemskog kršenja ljudskih prava. Niko nije rekao izbrišite konstitutivne narode, samo je rečeno da oni ne mogu imati više prava nego bilo ko drugi u BiH”, ističe ovaj pravni stručnjak.

Da li će se održati izbori ove godine?

Šehić navodi da niko ne može osporiti zakonsku obavezu CIK-a da raspiše izbore u maju.

“Da li će ih neko bojkotovati – to je sasvim druga stvar. Možemo očekivati i pokušaje da se spriječi odvajanje sredstava za izbore pa da dođe do njihovog odlaganja za neke naredne mjesece. Međutim, jasan je stav i visokog predstavnika i stranih ambasada da se moraju obezbijediti sredstva – to je zakonska obaveza države Bosne i Hercegovine, kao i to da sredstva budu na raspolaganju CIK-u najmanje 20 dana nakon što raspišu izbore”, pojašnjava Šehić.

Ponovo se osvrće na nelogičnosti u izbornom procesu.

“Da li je logično da neki Srbin ili Hrvat koji se doseli u BiH ima veća prava od mene koji sam rođen u BiH? Ovdje vlada strah od građanske BiH, ali ona ne može ugrožavati etničke identitete i prava niti bilo koje druge višestruke identitete građana BiH. No, kolektivna prava ugrožavaju individualna. Mi sebe ne gledamo kao ljudska bića”, rekao je Šehić u programu N1.

Naglašava da bi građanska BiH uvažavala sva etnička prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare