I Institut za javno zdravstvo RS na terenu uočavao lažne COVID potvrde

Vijesti 01. apr 202214:57 0 komentara
REUTERS/Clodagh Kilcoyne

JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, u proteklom periodu, na zahtjev granične policije zemalja regiona (pa čak i Austrije i Njemačke) vršio je provjere u vezi sa utvrđivanjem autentičnosti kako potvrda o vakcinaciji, tako i mikrobioloških nalaza o rezultatima mikrobiološke analize RT-PCR na SARS-CoV-2 koje izdaje naša ustanova.

U nekoliko navrata utvrđeni su falsifikati navedenih dokumenata, nakon čega je JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske podnio krivične prijave nadležnom organu.

SIPA nije vršila pretres u prostorijama JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Podsjetimo, ove sedmice pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH su 30. marta, u okviru operativne akcije “Posrednik”, na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Visokog i Breze izvršili su pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari. Uhapšeno je nekoliko osoba koje se terete za više krivičnih djela jer su izdavali i prodavali falsificirane potvrde o vakcinaciji na području dva kantona.

Kako smo danas objavili, postupajuća tužiteljica KTKS predložila je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora za sedam osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji kodnog naziva “Posrednik”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!