I u BiH se prati slijetanje NASA-inog rovera na Mars

Vijesti 18. feb 202119:58 > 08. mar 2021 08:48

Nakon sedam mjeseci putovanja, NASA-in rover Perseverance priprema se za slijetanje na Mars večeras, što će biti početak višegodišnje potrage za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Crvenom Planetu. Perseverance bi se trebao spustiti sa svojih šest kotača na sletište Jezero na Marsu. Projekt Mars 2020. težak je skoro 2,7 milijardi dolara, a slijetanje i upravljanje roverom košta 300 miliona.

Od večeras, ako sve bude išlo po planu NASA-in rover istraživaće tlo Marsa. Sletiće na lokalitet koji je dobio ime upravo po bh. opštini Jezero.

“Najizazovniji je ulazak u atmosferu Marsa koja ima tek jedan posto gustoće one Zemljine. To je taman za zagrijavanje pri slijetanju, ali nedovoljno da nas uspori. Kada udarimo u atmosferu pri bzini od 20 tisuća kilometara na sat trebat će sedam minuta da sletimo”, kaže Lori Glaze.

Istrajnost, kako je nazvan ovaj rover, smatra se čudom tehnologije koji je prešao 470 miliona kilometara.

Ova misija je uistinu fascinatna, istraživanje će se baviti mogućnošću života na Crvenom planetu i ono što ju čini najrelevantnijom i najvažnijom do sada jest što bi trebala rezultirati novim povratkom na Mars.

Rover je na put krenuo krajem jula, sa Floride. Težak je tonu, ima 19 kamera i dva mikrofona.

“Biću vrlo napeta. Mislim da ćemo svi biti nervozni dok budemo gledali. Dobit ćemo signale i vidjeti stvari poput otvaranja padobrana što će nam dati nekakav dojam kolika je brzina slijetanja. Ali biće to vrlo opasno za živce jer moramo čekati signal da je sretno sletio”, kaže Glaze.

Prve fotografije brzo će biti dostupne dok se video snimka, uključujući ulazak u atmosferu, očekuje kasnije.

“Glavni cilj je doznati je li na Marsu ikada postojao život. Za to idemo na specifično mjesto – ukoliko je bilo života na Marsu, onda će upravo ondje biti sačuvani njegovi tragovi”, tvrdi Lori Glaze.

Ovaj NASA-in robot prikupiće do 30 uzoraka stijena i tla. Naučnici očekuju pronalazak organskih molekula koji ukazuju na ranije postojanje života.