I Vlada RS spremila Izvještaj UN-u

Vijesti 01. nov 202310:07 0 komentara
Vlada RS

Uporedo sa izvještajem Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji će sutra Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija podnijeti izvještaj o stanju u BiH, to je učinila i Vlada entiteta Republika Srpska. Radovan Višković, premijer ovog entiteta, u izvještaju navodi kako poštovanje Dejtonskog sporazuma, uključujući Aneks četiri, Ustav BiH, jedini je način da BiH uspije i prosperira.

U tekstu je navedeno kako su na snazi pokušaji da se ustavni poredak BiH demontira centralizacijom vlasti u Sarajevu ili oduzimanjem nacionalne zaštite garantovane Dejtonskim sporazumom koji predstavljaju recept za katastrofu.

“Kada Republika Srpska preduzima korake kao što je donošenje zakona o zabrani objavljivanja nezakonitih ukaza OHR-a, njeni protivnici upućuju neshvatljive optužbe da je `antidejtonska`. U stvarnosti, takve mjere Republike Srpske predviđene su da zaštite Dejtonski sporazum, uključujući demokratski ustavni poredak zagarantovan Ustavom BiH i Dejtonom usko postavljena ovlašćenja visokog predstavnika”, stoji u tekstu.

U prvom dijelu Izvještaja Savjetu bezbjednosti UN je naglašeno da je Republika Srpska posvećena miru i stabilnosti BiH. Kritikuje se međunarodna zajednica, za koju tvrde da je preko svojih diplomata uplela prste u pitanja “koji nivo uprave posjeduje javnu imovinu, uprkos činjenici da je Ustav BiH to pitanje već riješio jasno – da javna imovina pripada entitetima BiH.

Donosimo detalje izvještaja Schmidta, osvrnuo se i na prijetnje Dodika: “Pogoršao je dvije velike političke krize u BiH”

“Iako nije legitimni visoki predstavnik, Christian Schmidt nastavlja OHR-ovu destruktivnu tradiciju u vezi sa pitanjem javne imovine. Ova petljavina u koju se Schmidt i određene strane ambasade upuštaju nikada ne može promijeniti jasno značenje konačne riječi Ustava BiH po tom pitanju, niti se može očekivati da će Republika Srpska ignorisati Ustav”, stoji u Izvještaju.

Kritikuje se i ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy za kojeg stoji da je rekao u junu kako SAD vide Dejton, “kao početnu tačku – temelj koji treba nadgraditi”, što bi se moglo smatrati priznanjem da sadašnje rukovodstvo SAD nastoji da poništi dejtonski kompromis, tretirajući Dejton ne kao obavezujući sporazum, nego kao privremenu smetnju koju treba promijeniti na zadovoljstvo američkih diplomata.

Vlada je u svom izvještaju kritikovala i člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, a posebno zbog njegovog susreta sa penzionisanim generalom Armije RBiH Atifom Dudakovićem te ga optužuju da je stao u zaštitu 13 bivših generala takozvane Armije RBiH iz Goražda.

“U slučaju da nije dovoljno jasno Bećirovićevo nipodaštavanje srpskih žrtvama, on je kasnije tog mjeseca optužio Tužilaštvo BiH za “progon heroja odbrane Goražda” nakon što je podignuta optužnica protiv 13 bivših pripadnika takozvane Armije RBiH za masakr 56 nevinih srpskih civila na Nikoljdan 1992. godine”, stoji u Izvještaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!