“Iako građani misle drugačije, bezbjednosna situacija zadovoljavajuća”

Vijesti 05. dec 202314:48 3 komentara
N1 BiH

Bezbjednosna situacija u Bosni i Hercegovini je zadovoljavajuća. To je zaključak zajedničke sjednice parlamentarnih tijela za nadzor nad sektorom bezbjednosti u Bosni i Hercegovini.

“Bezbjednosna situacija u Bosni i Hercegovini je zadovoljavajuća. Uvažavajući činjenicu da vrlo vjerovatno iz ugla percepcije naših građana ona nije takva. Na to utječu mnogi faktori kojima smo i mi sudionici, nemam sumnju da na ovaj vid percepcije utiče izjava ministra odbrane Zukana Heleza koji je prije nekog vremena saopštio javnosti da postoje nekakvi adekvatni vojni kampovi koji vrše obuke za ne znam čije potrebe”, rekao je Vukota Govedarica, predsjednik Odbora za bezbjednost NSRS.

On je ocijenio kako su Helezove izjave paušalne i kako mu uporište za taj stav daje i saopštenje OBA-e i EUFOR-a koji su izjavili da nemaju saznanja o kampovima o kojima je govorio Helez.

“Očigledno je da ovakve izjave prije svega su paušalne s jedne strane, s druge ovakve izjave utječu na jedan društveno-politički ambijent u Bosni i Hercegovini i ono sto je svakako tačno je da mogu da podstiču nacionalnu mržnju i mogu da podstiču nemir među stanovništvom”, rekao je on ističući da je njegov liči stav da Helez treba da razmotri da li bi trebao ostati na funkciji ministra odbrane.

Na sjednici je bilo riječi o opasnosti od sajber kriminala koji je ocijenjen kao potencijalno najviše rizičan, ali i o migrantskoj krizi i potencijalnim formama terorizma.

Zanimljiv je različit pogled učesnika spram tvrdnji o bezbjednosnim rizicima u zemlji. Dok su izjave o paravojnim kampovima u Republici Srpskoj odbačene, državni parlamentarci iz tog entiteta i dalje ostaju pri tvrdnji o bezbjednosnoj prijetnji u drugom entitetu – Federaciji Bosne i Herceglvine u kojoj, tvrde to u pismu koje su uputili na adresu Evropskog parlamenta i američkog Kongresa postoje potencijalne terorističke ćelije.

“Mi nismo rekli da su oni opasni, mi smo rekli da si oni potencijalni spavači”, objasnila je Sanja Vulić članica Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na njenu izjavu replicirao je Dragan Mioković predsjednik Komisije za bezbjednost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

“Opasnost od terorizma u Bosni i Hercegovini je ni za dlaku viša ni za dlaku manja od bilo koje države u regionu i Evropi”, rekao je on pozivajući se na izjave relevantnih bezbjednosnih agencija.

“Stanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini, samim tim i u Federaciji je stabilno, sigurnosne agencije ga drže pod kontrolom i u segmentu potencijalnog terorizma, akvinosti SIPA-e OBA-e i drugih bezbjednosnih agencija koje su svakodnevne ga drže pod kontrolom”, rekao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare