Iako inflacija usporava: Samo za prehranu potrebno 1290 KM, a prosječna plata 1285 KM

Vijesti 18. dec 202311:20 1 komentar
N1

Inflacija je krajem 2022. godine dostigla rekordnih 16,9%. To se drastično odrazilo na život bh. građana jer su za životne namirnice i energente morali izdvajati značajno više novca. Cijene u ovoj godini nisu oscilirale kao 2022. godine, a došlo je do smanjenja inflacije. Inflacija je u oktobru iznosila 2,1% što predstavlja, navode iz Centralne banke BiH, neočekivano brzo usporavanje inflacije u odnosu na prethodne mjesece.

”Prosječan rast cijena je značajno različit posmatrano po entitetima. Prema podacima za oktobar entitetskih agencija za statistiku, u Republici Srpskoj je zabilježena godišnja inflacija od 3,8%, dok je u Federaciji BiH zabilježeno stagniranje cijena od 0,1%, prema čemu je ova stopa inflacije daleko najniža u okruženju. Uprkos visokoj osnovici iz prethodne godine, ključni razlog za pad cijena u FBiH dolazi od pododjeljka režijskih troškova, gdje su cijene električne energije, plina i drugih energenata, prema službenim podacima, zabilježile pad od 14,5% na godišnjem nivou. Istovremeno ovaj pododjeljak je zabilježio rast cijena od 4,5% u RS-u. Naša ranija očekivanja nisu ukazivala na ovakvo brzo usporavanje inflacije”, navodi se u procjeni Centralne banke BiH.

ŠTA BH. GRAĐANE OČEKUJE U 2024. GODINI?

U 2024. godini očekuje se da ukupna inflacija iznosi 2,0%, a temeljna inflacija 4,4%.

”Nešto niža trenutno procijenjena stopa ukupne inflacije za 2023. godinu (6,1%), u odnosu na objavljene sa jesenjim krugom srednjoročnih makroekonomskih projekcija (6,3%), u znatnoj mjeri je posljedica nastavka trenda neočekivano brzog usporavanja inflacije u odnosu na prethodne mjesece. Pad aktivnosti u prerađivačkom sektoru djelomično je kompenziran rastom aktivnosti u uslužnom sektoru od trećeg kvartala tekuće godine, na što ukazuju podaci visoke frekvencije na osnovu koji radimo brze procjene ekonomske aktivnosti. Trend pada industrijske proizvodnje i izvoza, na godišnjem, nivou nastavio se i u oktobru. Aktivnosti u oblasti turizma su bile posebno izražene u trećem kvartalu, kada je broj noćenja stranih turista zabilježio rast od 22% na godišnjem nivou, a u oktobru 24,7%”, navode iz CBBiH.

U svim tim okolnostima četveročlanoj porodici koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta mjesečno je potrebno 2.954 KM, prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH. Samo za prehranu potrebno im je 1290 KM, a prosječna plata iznosi 1285 KM. ”Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za oktobar 2023. godine u odnosu na oktobar 2022. godine nominalno je viša za 11,1%” saopćili su iz Agencije za statistiku BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare