Identifikovano pet žrtava proteklog rata

Vijesti 03. jun 202213:56 0 komentara
Screenshot

Pet žrtava proteklog rata identifikovano je ove sedmice u prostorijama Komemorativnog centra u Tuzli i Centra za obdukciju i identifikaciju u Goraždu.

“U Tuzli su identifikovane tri žrtve proteklog rata. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom 1992. i 1993. godine na području Srebrenice, Bijeljine i Brčkog”, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Sve ove žrtve najprije su identifikovane putem DNK metode, da bi članovi njihovih porodica i zvanično potvrdile taj identitet.

“Tako je identifikovan Jusufović (Omera) Enver, rođen 1947. godine u Foči. On je ubijen 1992. godine u mjestu Skelani, na području općine Srebrenica. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2006. godine iz masovne grobnice koja je otkrivena u Seklanima”, navedeno je iz Instituta.

Identifikovan je i Ibričić (Vejsila) Izet, rođen 1954. godine u mjestu Hadrovci, općina Kotor Varoš. Nestao je 1993. godine u Bijeljini, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na muslimanskom mezarju Plakuša, 2021. godine.

Porodica je potvrdila i identitet Beširević (Age) Seada, rođenog 1934. godine u mjestu Puračić. On je nastradao u Brčkom tokom 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su prošle godine na lokalitetu muslimanskog mezarja Ivici u Brčkom.

U Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu identifikovani su i rođaci Mandžo (Šerifa) Asim (rođen 1927.) i Mandžo (Halima) Vehbija (rođen 1932.) iz Mijakovića kod Foče. Oni su ubijeni u Foči 1992. godine, njihovi posmrtni ostaci su pronađeni prilikom ekshumacije na lokalitetu Dragojevića buk tokom 2018. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!