IGK prijavio Dodika i Cvijanović za negiranje genocida, Tužilaštvo BiH odbilo provesti istragu

Vijesti 22. aug 202407:22 5 komentara
Srna/Arhiv

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je dobio odgovor od Tužilaštva Bosne i Hercegovine na krivične prijave protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

IGK je podnio krivične prijave protiv Dodika i Cvijanović zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida. U prijavama se navodi i pokušaj rušenja ustavnopravnog poretka BiH i narušavanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti te političko-pravnog subjektiviteta BiH.

U prijavama IGK je naveo da su Dodik i Cvijanović donijeli ukaz prema kojem u tom entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje je donio bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

S druge strane, Tužilaštvo je donijelo naredbe o neprovođenju istrage protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović jer, prema njihovom mišljenju, ne postoji osnovana sumnja da su prijavljene osobe počinile krivično djelo.

IGK

“IGK neće odustati od saradnje sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine i sa Glavnim tužiocem Kajganićem, jer su istina i pravda na strani žrtava. IGK će nastaviti pravnu bitku da svi ratni zločinci budu privedeni pravdi i da one koji negiraju zločin i one koji štite zločince i negatore zločina stigne zaslužena kazna. Između zločinaca i negatora zločina nema razlike. Neki zločinci mogu biti i ostati nekažnjeni, ali nikada ne smiju biti mirni i spokojni”, poručili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare