Ima li spasa za Zrak: “Posla ima, ali neko želi našu tehnologiju i lokaciju”

Vijesti 13. jun 202318:01 2 komentara
N1

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić posjetio je danas firmu Zrak i razgovarao sa radnicima koji se bore za spas ove firme. Emir Kominlija, predsjednik sindikata radnika Zraka i Almir Salihovića, predsjednika Sindikata metalaca Federacije BiH kazali su kako je on prvi premijer koji je posjetio ovo preduzeće te da im današnji sastanak daje nadu. "Ovo je neka zora koja sviće, vidjet ćemo kakav će biti dan", rekao je Kominlija u Danu uživo.

“Zaustaviti stečaj”

Istakao je kako su se danas dogovorila neka rješenja s ciljem da se pokuša spasiti firma Zrak. Sastanak je, kaže Kominlija, bio dobar, ali sada čekaju ishod sutrašnje sjednice Vlade FBiH i da li će ta rješenja proći. Čeka se i odgovor Kantonalnog suda Sarajevo jer su radnici podnijeli žalbu na odluku Općinskog suda o stečaju.

“Mora se zaustaviti stečaj i riješiti problemi sa računima kako bi sredstva ušla u firmu. Vlada FBiH prvi put želi da pomogne, koliko će uspjeti ne znamo, možda je prekasno”, rekao je Kominlija za N1.

Stečaj je, kažu njih dvojica, pokrenut na osnovu nezakonite presude Općinskog suda jer nije bilo osnova za stečaj.

“Stečajni upravitelj je danas izjavio da je stečaj jedino moguće rješenje. To nije tačno. Stečaj nije trebao biti pokrenut. Argumenti na našoj strani, svi potezi stečajnih upravnika bili su ka likvidaciju, a ne spasu preduzeća. Jučer je bio pokušaj davanja otkaza radnicima njih 50. V.d. direktora je rekao da oni nisu validni. Radnici su saznali za te otkaze, ušli smo u neku vrstu konflikta sa stečajnim upravnikom i nismo dopustili da se uruče ta rješenja”, rekli su Salihović i Kominlija.

Više od 50 radnika firme “Zrak” dobilo otkaz, intervenisala policija i hitna

Poslovi dogovoreni, ali…

Salihović ističe kako su sigurni da se firma može oporaviti za pola do godinu dana s pravim timom stručnjaka. Bitno je, dodaje, da se ukine stečaj.

“Imamo dogovorene poslove, jedan od sedam miliona KM, oni će svi propasti ako se ne riješi. Ako je stečajni upravnik tolik osigurna da radi na spasu, onda neka da izjavu kod notara i neka izjavi da to može i da će biti odgovoran za uspjeh ili neuspjeh. Tada ćemo ga možda shvatiti dobronamjerno”, rekao je Kominlija.

Salihović je, govoreći o stečaju, kazao kako ne vide dobru namjeru.

“Priča da će stečaj donijeti ozdravljenje je postala bajka. Samo jedna – dvije firme su uspjele do toga doći, sve ostale su likvidirane, ali vraćamo se na onu priču da je to atraktivna lokacija i da se napravi situacija kada će građevinski lobi doći jeftino do skuplje nekretnine za dalje aktivnosti”, rekao je Salihović.

Nikšić stigao u “Zrak”, u toku sastanak sa predstavnicima preduzeća i sindikata

Kominlija podsjeća da je za vrijeme prethodne uprave, nakon što je otjerano stotinjak radnika, mnoge poslove iznijela iz firme Zrak.

“To je sve tajno i strogo povjerljivo. Ne trebam objašnjavati da je to vojna oprema. Došli smo do toga da se jedan dio posla radi van firme, a Zrak ima sve sprave i ono što je potrebno. Pokušavaju vojnu industriju iznijeti iz Zraka i podijeli privatnim licima”, rekao je Kominlija.

Ističu da je sada najvažnije da se realizuje ugovor s Austrijom.

“To je ključni momenat u daljem radu Zraka. Drugi dio je sud. Vidjet ćemo hoće li se ispoštovati rok za odgovor na podnesenu žalbu. Sve ukazuje na to da je u pitanju više interesa, a ne da je u pitanju da nema posla”, rekao je Salihović.

Ko želi tehnologiju i lokaciju Zraka?

Dvije državne firme koje rade također s oružjem, povezane su sa Zrakom i Zrak dosta stvari radi za nijh. Kominlija ih optužuje da, kada su one dobile veći posao, nisu angažovali Zrak već privatnu firmu.

“Ukoliko dođe do gašenja, onda molim novinare da isprate gdje će otići ta tehnologija i vidjeće se ko je bio zainteresovan da se Zrak ugasi”, rekao je Kominlija.

Naveo je i kako su objekti Zraka iznajmljeni ispod svake cijene, a da stečajni upravnik nije raskinuo te ugovore kako stečaj nalaže i ponuditi nove po normalnim cijenama.

“Zašto nije podigao krivičnu prijavu protiv prethodnih upravnika koji su prodavali zemlju ispod svake cijene? Ne, on daje otkaze. Sumnjamo da želi podijeliti otkaze i ostaviti njih nekoliko bliskih sebi da rade šta žele i kažu kako nema uvjeta da radi. Radnici su bili jedini ti koji su pratili ugovore, koliko se šta kralo, uplaćivalo, iznosilo…”, rekao je Kominlija.

Osim navedenih rješenja, radnici se nadaju da će im biti isplaćene tri od 10 plata koliko im se duguje.

“Radnici više nemaju sredstava ni na posao da dolaze. To bi bio podstrek da se borimo sa svim problemima i dalje”, zaključio je Kominlija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare