“Imamo sigurne kuće za žene i djecu, a nasilnik živi u kući gdje je počinio nasilje”

Vijesti 15. nov 202322:52 0 komentara

Nekadašnji prvi čovjek FUP-a, a danas delegat u Domu naroda Prlamentarne skupštine BiH Zaltko Miletić, kaže da kazne za ubistvo moraju biti veće i da se zakon mora mijenjati, referirajući se na posljednji slučaj femicida u BiH.

Kaže kako se ubistva dešavaju kontinuirano ali da priča o tome traje samo jedan dan, dok djeca ostaju siročad i da država nema čak ni propise kako pomoći toj djeci.

“Policija i sudstvo nisu jedini krivi. Ljudi često imaju percepciju da je policija svaštar i da radi sve. Ima slučajeva gdje ne rade svoj posao dobro. Ne može žena sa vidnim povredama, a stanuje u nekoj drugoj opštini, doći da prijavi nasilje i da policija kaže prijavite je na mjestu u opštii gdje te je prebio, izvadite nalaze pa dođite. Ti si dužan da toj ženi služiš, odvedeš je u bolnicu, pomogneš je, javiš šefu da se nasilnik liši slobode. Imamo sigurne kuće za žene i djecu, a nasilnik živi u kući gdje je počinio nasilje. Nemamo adekvatne kazne i svi ne rade svoj posao kako treba. Uzmete nekom život i dobijete godinu dana. zamislite to?! Ludi u alkoholziranom stanju prebiju ženu, a u vašem sam programu čuo da je jedna žena prijavila nasilje i zvala preko stotinu puta i nisu se odazvali. Ja ne vjerujem da policajci nemaju želju, ali nemao satrješine edukovane, pa dovoljan broj policajaca, pa socijalne službe koje trebaju dati podršku policiji…”

Podjetio je građane da su i oni stub države i da moraju pomoći da spriječavaju nasilje.

“Svaki građanin mora biti stub sigurnosti. Ako čuješ da neko bije ženu, tvoja obaveza je da zovenš policiju, a on mora izaći da provjeri. Kad svi u krugu budi radili posao, imaćemo sve manje takvih problema. To treba riješti zakonom”, objašnjava.

Kaže kako je inicirao u Domu naroda pitanje da se povećaju kazne za ubice i nasilnike, ali da nikada nije dobio odgovore.

“Mnoge stvari mi iniciramo iz opozicije, oni neće to da razmatraju. Na pola mojih pitanja nikada nisu odgovorili.”, kaže.

Osvrnuo se i na pitanje nasilja i napada na povratnike u BiH. Posljednji slučaj sa smrtnim ishodom desio se na povratnika iz Dervente Marka Mišića.

“Očekivao sam da se predsjedatelj svih Hrvata javi, ali činjenica koja je provjerljiva da od ukupnog broja stanovnika u RS Hrvata nema jedan posto. Hrvati u RS su statistička greška. To dovoljno govori o njihovo statusu, o brizi institucija RS za povratnike, u ovom slučaju Hrvate, ako hoćete i Bošnjake a bilo je slučajeva premlaćivanja i Bošnjaka, najmanje šest ili sedam u posljednjih pola godine, to dovoljno govori samo po sebi. I to nije signal da s države insitiucije pozabave ovim pitanjem? Njih nasilje, femicid, djeca ne interesuju kada su u pitanju građani ove zemlje”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!