Imenovan novi rukovodilac Doma “Rada Vranješević”, Komisija utvrdila propuste

Vijesti 03. feb 202216:37 0 komentara
N1

Nakon prijavljenih slučajeva seksualnog nasilja nad štićenicama banjalučkog Doma za djecu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" i ostavke Vladimira Kajkuta na čelu te ustanove Vlada Republike Srpske je imenovala Darijanu Kecman koja će obavljati funkciju vršioca dužnosti. Smijenjen je i Upravni odbor Doma.

Danas su predstavljeni i rezultati rada Komisije za vanredni stručni nadzor koja je u tri navrata boravila u Domu.

“U nedjelju je komisija posjetila Dom da se utvrdi stanje u ustanovi u vrijeme odsustva stručnih radnika. Potom je utvrđeno stanje i tokom radnog dana, kao i u večernjim satima kada sa štićenicima ostaje dežurno osoblje”, istakao je pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Vladimir Makarić.

Predsjednica komisije Tatjana Gajić napomenula je da “posao komisije nije istražni, već da je to sagledavanje stručnog nadzora i utvrđivanje koja je to najveća podrška djeci, kolegama i koje su to situacije u kojima su kolege imale određene poteškoće”.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić istakao je da je kroz izvještaj komisije evidentno da su u okviru postupanja po prijavi direktor i stručni radnici reagovali adekvatno.

Ipak ministar je ukazao na određene propuste koje je registrovala komisija, a “koji su se mogli identifikovati u postupanju disciplinske komisije iz decembra 2021”.

Podsjetimo na osnovu navoda dojučerašnjeg direktora Doma Vladimira Kajkuta, osumnjičeni A.K. nije udaljen sa radnog mjesta, jer nisu utvrđene okolnosti za koje se sumnjičio, već mu je izrečena suspenzija kojom mu je umanjena plata za 20 posto na tri mjeseca.

Mora se, tvrdi ministar, ispitati i postavljanje određenih ljudi bez adekvatne stručne spreme na određene pozicije bez adekvatne stručne spreme.

Prema jučerašnjim navodima Kajkuta, jedan od zaposlenih portira obavljao je poslove pomoćnog vaspitača, sa diplomom ekologa.

Predsjednica komisije Tatjana Gajić sugerisala je da način izvještavanja pojedinih medija i iznošenje pretjeranih detalja o slučajevima stvara dodatni problem u radu komisiji zbog čega je apelovala na medije “da povedu računa o osjetljivosti kategorije”.

Prema Kajkutovim jučerašnjim tvrdnjama, Dom za jednu od oštećenih štićenica, nije bio adekvatna vrsta smještaja zbog čega je nadležnom centru za socijalni rad sugerisano da joj je, zbog preživljenih trauma, neophodno pronaći smještaj u porodici. O ovome se, na zahtjev Doma tokom dva navrata razgovaralo i sa resornim ministarstvom, a konačan stav dala je Drugostepena stručna komisija koja je donijela individualni plan podrške za djecu sa poteškoćama u razvoju.

“Ono što imamo posljednje, što smo utvrdili, zadnji model kojim je koordinisalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je funkcionisao i nije imalo poteškoća do situacija na koje mi ne možemo da utječemo”, istakla je Gajić potvrđujući da je prema planu Drugostepene stručne komisije štićenica ostala u Domu za djecu bez roditeljskog staranja.

Resorni ministar istakao je da je na osnovu ovog slučaja vidljivo da je u Republici Srpskoj neophodno revidirati sistem zapošljavanja u oblasti socijalne zaštite na čemu je najavio da će njegov resor raditi u narednom periodu zbog čega će uslijediti ili donošenje izmjena zakona ili donošenje potpuno novog Zakona o socijalnoj zaštiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!