Imenovana Vlada FBiH: Jedni čestitaju, drugi kritikuju

Vijesti 29. apr 202319:13 0 komentara

Polemike i dalje traju o načinu na koji je jučer izglasana nova Federalna vlada. Podijeljena je i međunarodna zajednica. Jedni čestitaju, drugi pak oštro kritikuju visokog predstavnika koji je nametnuo odluke koje niti jedna demokratska zemlja ne bi prihvatila. Imenovanje su pratile brojne kontroverze, protesti, optužbe o kupovini povjerenja parlamentaraca, međusobna podmetanja, uvrede. Novi, stari premijer Nermin Nikšić ima plan sada fokus staviti na ekonomska pitanja, no da li će u tome uspjeti, zavisit će prije svega od partnera u vlasti.

“Večeras je fešta. Nije pala SDA, pao je koruptivni sistem”, poručio je lider Naroda i pravde, gostujući na Face televiziji nekoliko sati nakon što je izglasan novi sastav Vlade Federacije.

“Jeste li vi svjesni da ste pobijedili?”

“Jesmo, ja sam svjestan i kažem mi smo to obećali ljudima, to je bila naša obaveza, haram im bilo, haram im bilo za sve što su nas nazivali izdajicama, haram bilo svima koji su nam rekli da ćemo trgovati bošnjačkim interesima, večeras sam dočekao da to kažem, bićemo duplo bolji od njih, a poruka našim ljudima, ko bude ličio na ove koje smo smijenili leti k'o fišek”, kaže Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.

“Imamo najboljeg premijera”, nastavio je Konaković, a premijer će očito imati pune ruke posla, sudeći prema planovima iz jučerašnjeg ekspozea, ali i unutarnjim izazovima, s obzirom na pojedine kompromitirajuće članove njegovog tima, među kojima i osuđivani ministar unutrašnjih poslova, Ramo Isak.

“Naravno, neke stvari morate progutati, morate progutati i gorke pilule da bi došli do ovoga, evo dakle, osuđivan je, ali imamo premijera koji je osuđen, o čemu neću da pričam, mislim ne spominjem, i naravno ja ne smatram da neko se može opravdati time neko je ubio deset ljudi pa ja sad mogu ubiti jednog čovjeka ali, smatram na osnovu onoga što sam provjerio na ovom fonu, svi ga tretiraju kao čovjeka da kad nešto preuzme, on to uradi, tu smo vidjećemo”, kaže Nermin Nikšić, premijer FBiH.

Prva zvanična posjeta će mu kaže biti mostarski privredni sajam, gdje će se susresti s liderima stranaka koalicije, među kojima i Draganom Čovićem, za kojeg Nikšić kaže kako ne može izdati ovo što je Trojka počela s HDZ-om raditi, jer je Čović do sada ispoštovao svaki dogovor. Lider HDZ-a također tvrdi da će imenovanjem Vlade savez postati još čvršći, a ovo su njegova očekivanja od koalicionih partnera.

“Treba donijeti izmjene Izbornog zakona, ograničene izmjene Ustava, to bi onda relaksiralo odnose u BiH, stvoriti ambijent za legitimnost i u Predsjedništvu i domovima naroda, a onda ćemo se baviti životnim pitanjima, jer ćemo se rasteretiti pritiska koji imamo zadnjih 15, 20 godina”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Stranka demokratske akcije je od jučer i zvanično otišla u opoziciju, nakon državnog i na federalnom nivou i nakon godina vlasti. Iz Trojke ih optužuju da, osim što su organizovali proteste, su nudili i milionske iznose pojedinim zastupnicima da ne podrže Vladu. No, SDA pak uporna, država je u opasnosti, nakon posljednjih odluka OHR-a, a najodgovornijim smatraju upravo SDP i Narod i pravdu.

“Bošnjaci će tek da osjete pogubnost onoga što im se sprema. Mi polako gubimo pozicije. Vrlo pažljivo sam izabrao pozicije s kojih možemo da branimo državu, ali jedna po jedna se gubi. Kao što je rekao Dodik ovom državom će da vladaju Srbi i Hrvati. Kad su Cvetković i Maček dogovarali podjelu BiH, Maček je pitao Cvetkovića kako ćemo dijeliti, on je rekao u dijelovima u kojima je većina Srba biće Srpska… a šta sa onima u kojima su Bošnjaci i on kaže smatrat ćemo da ne postoje”, stav je predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Zahvaljujući nedemokratskim odlukama visokog predstavnika i krađom izborne volje građana, uspostavljena je nova vlast u Federaciji, tvrde u SDA. No obećavaju, radost Trojke kratko će trajati, tek do narednih izbora, kada će se, vjeruju, ova Stranka na političku scenu vratiti jača nego ikad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!