Imenovanje Vasića: Može li biti pravnik ako nije studirao na pravnom fakultetu?

Vijesti 11. mar 202218:11 0 komentara

Maske su pale, je li i struka, pitaju se ovih dana potiho ljekari nakon imenovanja poslanika Ujedinjene Srpske za v.d. direktora Instituta za javno zdravlje RS. Izvršena je primopredaja, direktor pravnik koji nije studirao na Pravnom fakultetu, već na Višoj trenerskoj, privatnoj bezbijednosti i političkim naukama na Sokocu. Uz sve to osuđivan, ali su mu presude brisane iz evidencije. Ministri po običaju nenadležni, jer koalicija je tako odlučila.

Praksu moramo mijenjati, preventiva je bitna, ali i povjerenje u zdravstveni sistem. Pacijenti kažu da vjeruju mladim školovanim ljekarima, koji su veći dio svog života proveli učeći.

Pitari smo ljekare specijaliste koliko provedu učeći i koliko je to zahtijevno?

“Da je zahtjevno jeste, najvažniji je motiv. O godinama između 20 i značajno više od toga”, kazala je dr Dragana Bubi, specijalista interne medicine-nefrologija UKC RS.

“Kao i koleginica to je nekih 20 godina učenja i edukacije koja konstantno traje”, doda je dr Marko Aničić, Klinika za unutrašnje bolesti UKC RS.

Šta o povjerenju u zdravstvo poručuje politika kada na čelo zdravstvenih ustanova stavi, po mnogima-nekvalifikovanu osobu.

Kostadin Vasić, kadar Ujedinjene Srpske, ranije SDS-ov, imenovan je za direktora Instituta za javno zdravlje RS.

Kaže da je pravnik, te pita ko ima kantar da izmjeri čiju stručnost. U Statutu ustanove na čijem je čelu stoji da direktor mora biti doktor medicine, dipl.farmaceut, ekonomista, ili pravnik, ali i da se protiv njega ne vodi krivični postupak, da nije osuđivan. Što Vasić, kako su prenijeli mediji, jeste i to zbog nasilničkog ponašanja.
Također, interesatno je da Kostadin Vasić nije pohađao Pravni fakultet iako ima zvanje pravnika.

N1

On je, kako N1 saznaje, završio Višu školu za sportske trenere u Beogradu 14.1.2002. godine. A nakon toga se doškolovavao neobično na privatnoj Visokoj školi za uslužni biznis na Sokocu.

“Vasić (Drago) Kostadin je akademske 2008. godine upisan na treću godinu, studijski program Bezbjednost (180 ECTS) bodova. Dana 26.09.2009. godine je završio trogodišnje studije i stekao zvanje Diplomirani menadžer bezbjednosti (180 ECTS) bodova. Imenovani je akademske 2010. godine upisan na četvrtu godinu, studijski program Političke nauke (240 ECTS) bodova. Dana 07.04.2012. godine je završio četvorogodišnje studije i stekao zvanje Diplomirani pravnik – smjer nacionalna bezbjednost (240 ECTS) bodova”, navode iz Visoke škole za uslužni biznis.

Prvo trener, pa menadžer, pa pravnik, koji je tu diplomu stekao na Političkim naukama. Hoće li ministar zdravlja, pokrenuti provjeru diplome, ali i ispunjenosti uslova za imenovanje Vasića.

“Ja nisam osoba koja provjerava diplome, niti je meni u nadležnosti da proveravam diplome”, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

N1

N1: Imate nadležnost, vi kao ministar – poslodavac možete da zatražite provjeru, ja kao novinar nemam. Hoćete li tražiti od Inspektorata?
Šeranić: “Vrlo je nezgodno Vama odgovoriti kada uvijjek ulazite u diskusiju.
N1: Pa, kažete da niste nadležni?
Šeranić: “Informacija koja je do mene došla je da je to dipl. pravnik, na bazi toga je doneseno imenovanje. Da li je, ili nije dipl. pravnik , zna se ko to uređuje, nećete valjda od mene očekivati od mene da idem utvrđivati verifikaciju diploma. Svakako uvijek ostaje opcija da se ispita bilo koje imenovanje, shodno onome što zakon preporučuje.

O novom rukovodiocu ne bi mnogo ni njegova pomoćnica, jedna od doktorica koje su bile najangažovanije za vrijeme pandemije.

“Nismo imali priliku da se upoznamo, napravimo bilo kakvu saradnju. Sutra je primopredaja, imaćemo priliku da se upoznamo. Institit ima svoju funkciju, bez obzira na to ko je na čelu. Funkciju nose radnici, zdravstevno i svo drugo osoblje”, kazala je Jela Aćimović, pomoćnica direktora Instituta za javno zdravlje RS.

Inače, imenovanjem Kostadina Vasića-Republika Srpska postala je jedinstvena u regionu.

U Federaciji BIH na čelu Instituta za javno zdarvlje je specijalista infektolog dr Siniša Skočibušić, u Srbiji spec.soc.medicine dr Verica Jovanović, u Crnoj Gori i Hrvatskoj epidemiolozi dr Igor Galić, odnosno Krunoslav Capak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!