Incidenti se dešavali i ranije, no sada se dokumentuju

N1 BiH

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar posjetio je Vlasenicu i Srebrenicu gdje su se povratnici po ko zna koji put našli na meti nacionalista koji su ih vrijeđali. Zastrašivanje povratnika dogodilo se i u Potočarima gdje se iz kolone pod policijskom pratnjom pucalo na povratničke kuće. Odgovornost je ključna te je upućen poziv nadležnim na procesuiranje.

Incidenti su se dešavali i ranije, no sada se dokumentuju, jer su Bošnjaci, povratnici, na kućama ugradili video nadzor. Izvjesni Goran Erkić, kažu mještani, u naselju Drum je, prolazeći u privatnom vozilu, ispred vrata bošnjačkih kuća uzvikivao “ustajte balije”.

“Izvjesni momak je bio uposlenik Oružanih snaga BiH, međutim zbog veličanja ratnih zločinaca, uz proslavu ovdje u obližnjem kafiću, veselio se uz pjesmu ‘ne volim te Alija, zato što si balija’, i njegovi pretpostavljeni u Oružanim snagama su dobili taj snimak i reagovali su”, priča Mirzet Redžić, predsjednik MZ Piskavice.

Federalni ministar za raseljena lica i izbjeglice, Nerin Dizdar, koji je danas posjetio Bošnjake u Vlasenici i Srebrenici, kaže “ako je ovo širenje poruke mira, onda im poručujem da je to zaista bolesno”.

“Jer je ovo prije svega sramota za one s kojima se napadači identifikuju, sramota za one koji se predstavljaju tzv. štićenicima srpskog naroda, pravoslavlja, kako god da se nazivaju, ako im je ovo vjera, ja ne znam kako bilo koga mogu pridobiti za bilo šta”, kaže Dizdar.

Jedan od simbola Vlasenice je i zloglasni logor Sušica u kojem su godinama brutalno mučeni i ubijani Bošnjaci. Samo na području ove općine ubijeno ih je preko 2.000, a za mnogima se i danas traga.

U Općini koja se nalazi u ulici 9. januar, uoči 9. januara, neradni je dan. Komentar načelnika Miroslava Kraljevića, koji se tiče napada na povratnike, nije zabilježen. Inače, Kraljević je pred Sudom BiH optužen za ratne zločine na području Vlasenice, ubistva, mučenja, silovanja.

Incidenti nisu zaobišli ni okolinu Srebrenice. Dvije osobe uhapšena su jer su iz kolone u kojoj se prevozio badnjak pucali, iz – kako policija kaže – signalnog pištolja…

Osobe koje su pucale puštene su iz pritvora, no porodica je istrajna da traži odgovornost, stoga su izjave dali u Tužilaštvu. Ono što im ide u korist jeste videonadzor koji je zabilježio čin lica koja su provela noć u pritvoru. Porodica kaže da se ne plaše, uprkos činjenice da su u trenutku pucnjave svi bili u kući, pa i djeca.

Srebreničani Bošnjaci šalju poruku da ih se neće zastrašiti. Ono što ih brine jesu sinoćnji protesti u kojima je učestvovao i načelnik Mladen Grujičić, te lokalno svešteno lice, a gdje su tražili puštanje na slobodu uhapšeniih.

“Incident nije kada pozovete 50 ljudi pred crkvu da napadne Srbe koji tu prolavljaju svoj praznik, incident nije kada nazovete srpskog načelnika fašistom, to nisu incidenti, ali je incident sve što Srbin uradi u ovoj opštini”, smatra Grujičić.

Grujičić nije odgovorio na poziv N1. A ministar Dizdar mu je iz Potočara poručio:

“Trebao je doći ovdje pokloniti se žrtvama, to je hrabar čin. Ovo što je on učinio davanjem svoje podrške kukavicama koje napadaju povratnike, koji napadaju starce, to je zapravo čin jednog populitičkog beskičmenjaka”.

Iz Memorijalnog centra Potočari kažu mi imamo svoj put, očuvanje sjećanja i istine o onome što se desilo, provokacije ih neće zaplašiti.

“Strah ovdje nije opcija. Vi morate nadvladati tu svoju bol, morate ići nekim boljim putem, ka nekoj boljoj viziji i tome mi Bošnjaci, povratnici koji želimo da živimo ovdje i stremimo, a to je jednostavno to neko zajedništvo, ne možemo mi to sami da uradimo, koliko nas boli, dajemo ruku prijateljstva, oni koji ne žele da prihvate tu ruku, ne želimo trčati za takvima”, navodi Almasa Salihović, MC Potočari.

Odgovornost je ključna, poručuju svi. Incidenti će se ponavljati sve dok pojedinci ne budu trpili ozbiljne sankcije. Stoga i poziv nadležnim na procesuiranje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad