Index: Plenkovićeva vlada dala 200.000 za obnovu ustaškog spomenika na Bleiburgu

Vijesti 20. dec 202219:26 0 komentara
N1

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je prije desetak dana Odluku o dodjeli financijskih sredstava programima/projektima organizacija hrvatskog iseljeništva za 2022. godinu. U tom dokumentu može se naći i podatak da je spomenuti ured dao 200 tisuća kuna kontroverznoj organizaciji Počasni bleiburški vod za obnovu ustaškog spomenika na Bleiburgu u Austriji.

U odluci na četvrtoj stranici, pod rednim brojem 40, stoji da je Počasni bleiburški vod – u čijem su vodstvu ražalovani HDZ-ovci starije generacije Vladimir Šeks, Milan Kovač i Vice Vukojević – dobio 200 tisuća kuna za “sanaciju oštećenja na spomen-području na Bleiburškom polju (spomenik i spomen-kapela)”. Oštećenje koje se spominje zapravo je ljetošnja intervencija austrijske države na spornom spomeniku likvidiranim ustašama na Bleiburgu, na kojem se nalazio ustaški grb.

Austrija je godinama bila frustrirana jer se na njenom teritoriju održava ono što su europski mediji opisivali kao “najveći neonacistički skup u Europi” te je čak promijenila zakon o zabrani isticanja fašističkih simbola kako bi u njega uključila i poznata ustaška obilježja.

Nakon toga Austrija je i zabranila ustaški dernek na Bleiburgu, koji se godinama održavao u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog bleiburškog voda te pod pokroviteljstvom sabora.

Ljetos su, pak, austrijske vlasti naredile da se s neuglednog i umjetnički bezvrijednog spomenika, nastalog na inicijativu Pavelićevog intimusa i katoličkog svećenika Vilima Cecelje, ukloni grb s prvim bijelim poljem, koji Austrijanci u ovom kontekstu definiraju kao fašistički simbol. Zbog toga je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman gnjavio svog austrijskog kolegu Alexandera Schallenberga tražeći da se ustaški grb vrati na i spomenik.

MVEP je reagirao prosvjednom notom, u kojoj je istaknuo da je “sam grb stoljećima bio sastavni dio heraldike Habsburške Monarhije i kao takav često je istican na raznim povijesnim građevinama i u raznim povijesnim spisima, stoga nema i ne može imati protuustavne konotacije”.

Također je navedeno da je “proglašenje povijesnog hrvatskog grba fašističkim simbolom nepotrebno naštetilo ugledu Republike Hrvatske” te da takvo tumačenje Hrvatska “najoštrije odbacuje”.

Suluda politika Hrvatske

Austrija nije pokazala razumijevanje za prosvjednu notu koja je došla iz Hrvatske. No čini se da sada Hrvatska preko Počasnog bleiburškog voda planira stvoriti još jedan diplomatski skandal.

Inače, koliko je suludo ponašanje HDZ-ove vlade u ovom slučaju najbolje možemo razumjeti ako zamislimo situaciju u kojoj Austrija ili neki njeni državljani na teritoriju Republike Hrvatske postave spomenik sa svastikom, a na moguću reakciju hrvatskih vlasti repliciraju kako je riječ o starom hinduističkom simbolu, koji nema nikakve veze s austrijskim fašizmom, te im nije jasno u čemu je problem piše u svojoj analizi Index.hr. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!