(INFOGRAFIKA) Milionske cifre: CIK objavio imovinsko stanje političara

Vijesti 07. jun 202317:27 4 komentara
N1 BiH

Centralna izborna komisija BiH objavila je prikupljene podatke o imovinskom stanju više od pet stotina zvaničnika izabranih na Općim izborima 2022. godine u BiH. Navedeno je iz CIK-a da nisu odgovorni za tačnost podataka imovinskog stanja, a poznato je da do sada niko od političara nije odgovarao za neprijavljenu imovinu. S tim u vezi, podaci koji su objavljeni mogu i da ne sadrže sve informacije jer niko ne provjerava političare da li su naveli tačne podatke o svom bogatsvu.

Centralna izborna komisija je u svojoj bazi podataka prikazala ukupnu vrijednost imovine kao i iznos sadašnjih prihoda i izvore prihoda u Bosni i Hercegovini i inostranstvu u protekloj kalendarskoj godini.

Iako biste pomislili da ove brojke nikada ne mogu iznenaditi, najveća vrijednost prijavljene imovine pripada ministru za ljudska prava i izbjeglice, Sevlidu Hurtiću koji je naveo da posjeduje imovinu ukupno vrijednu 13.327.700.

Policija izuzela pištolj kojeg je maloljetna učenica u Sarajevu donijela u školu

Iznos imovine uključuje stanove, kuće, zemljište, poslovni prostor, firmu i devet garaža u svom posjedu.

Sonja Biserko za N1: Beograd već godinama pravi tenzije na Kosovu

U nastavku teksta pogledajte infografiku sa prikazom vrijednosti imovine i prihoda političara koji su na najvišim funkcijama, a koje smo izdvojili za vas.

Schmidt: Oni koji se igraju sa secesijom trpit će velike posljedice!

Ukoliko želite pronaći više informacija o imovinskom stanju i drugih političara, potražite podatke u bazi podataka imovinskih kartona CIK-a.

Napominjemo, imovina koja je navedena u KM – tiče se isključivo prijavljene imovine političara: imovina njihovih supružnika ili djece u ovom obrascu nije navedena.

Od ostalih političara izdvajamo:

Izetbegović Sebija prijavila je imovinu u vrijednosti od 415.000,00KM, a izvori prihoda iznosili su 103.111,44KM.

Nenadu Stevandiću, poslaniku u Narodnoj skupštini Republike Srpske prihodi su iznosili 105.000,00KM, a ukupna vrijednost imovine broji 747.000,00KM.

Fadil Novalić nije prijavio iznos svoje posjedovane imovine, a prihodi za 2021. i 2022. iznosili su 161.860,00KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare