Inspekcija ćuti, ekolozi upozoravaju, a istraživanja pokazuju: Ozbiljno zagađenje vodotoka uz rudnik Medna

Vijesti 06. mar 202415:25 0 komentara
N1

Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske i dalje ćuti na rezultate laboratorijskih analiza koje ukazuju na ozbiljno zagađenje vodotoka uz ležište rudnika mrkog uglja Medna nadomak Mrkonjić Grada. Osim toga, ispekcija se ne oglašava niti na očigledno kršenje Ekološke dozvole po kojoj rudnik, uprkos žalbama mještana, ali i ekoloških aktivista i dalje radi.

Podsjetimo N1 je pisala o ovom problemu, predočavajući rezultate ispitivanja rađene u februaru prošle godine u laboratoriji Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske koji su pokazali ozbiljno zagađenje obližnjeg potoka Grabovac do nivoa da se vodotok, inače prve kategorije, može smatrati otpadnom vodom. To ispitivanje pobilo je mišljenje vodnog inspektora koji je nakon izlaska na teren zaključio kako nije zabilježeno značajnije zagađenje vodotoka.

Godinu dana poslije tog ispitivanja, stigli su rezultati novog, koji su još lošiji od prethodnog.

“Uzorkovanje vode pokazuje prisustvo teških metala u vodotoku Grabovac koji direktno iz rudnika Medna ide u obližnji potok Medljanka, a zatim poslije nekoliko kilometara stiže u rijeku Sanu sa svim svojim otpadnim vodama”, kaže Vladimir Topić iz banjalučkog Centra za životnu sredinu.

Rezultati uzorkovanja vode na koje je i N1 imala uvid, a koji su rađeni krajem februara ove godine pokazuju da je kvalitet vode u potoku Grabovac i dalje u nivou otpadne. Utvrđeno je da spada u kategoriju pet po kvalitetu i Uredbi o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka u Republici Srpskoj.

I uzorkovanje Sane je pokazalo da rijeka u tom dijelu vodotoka više ne spada u prvu kategoriju po kvalitetu, a u vodi je utvrđeno prisustvo aluminijuma veće od dozvoljenih količina, kao i nedovoljna količina kiseonika. Ovi negativni parametri odražavaju se na živi svijet rijeke, posebno na riblji fond – strahuju ekolozi.

“Tokom naše analize vode od Inspektorata je traženo da i oni izvrše isto uzorkovanje. Na kraju su samo uzeli uzorkovanje vode rijeke Sane, a ne vodotoka Grabovac. Ovim ne pridaju pažnju zagađenju koje ovaj vodotok ima”, rekao je Topić dodajući da vodnoprivreni inspektor koji je bio na terenu ne daje jasan odgovor o onom što je uvidom utvrdio.

Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske tako ne odgovara niti na pitanja ekoloških inspektora, niti na pitanja N1 o tome šta je utvrđeno inspekcijskom kontrolom, postoji li zagađenje i u kojoj mjeri je ugroženo zdravlje stanovništva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!